Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ungaria majorează taxele de drum cu peste 17%

  • Foto: Tranzit

Autoritățile maghiare au anunțat că, în conformitate cu rata inflației, taxele de drum vor suferi o creștere din toamnă. Îngrijorată de această măsură, Asociația Maghiară a Transportatorilor Rutieri de Marfă (Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete – MKFE) exprimă temerea că aceasta ar putea duce la o majorare de până la 20% a costurilor transportului de mărfuri în lunile următoare.

În acest context, asociația solicită discuții cu Ministerul pentru a reevalua sistemul de taxare și normele referitoare la accize.

Începând cu luna octombrie, taxele de trecere pe o lungime de 7.300 de kilometri din rețeaua rutieră maghiară ar putea cunoaște o creștere de 17,6% în cadrul sistemului HU-GO. În plus, o restructurare programată a sistemului de taxare de la 1 ianuarie 2024 ar putea adăuga o nouă creștere semnificativă a taxelor de trecere, potrivit presei locale.

Un important post de televiziune german avertizează că restricțiile de mediu impuse de Uniunea Europeană ar putea duce la creșteri și mai mari ale taxelor de drum începând cu luna ianuarie, ceea ce ar putea majora costurile transportului de mărfuri cu până la 20%. Noile creșteri semnificative de costuri au potențialul de a influența negativ obiectivele de inflație ale guvernului și de a afecta cota de piață a transportatorilor maghiari, atât la nivel național, cât și internațional.

Gábor Dittel, secretarul general executiv al Asociației NIT Hungary, subliniază că această majorare va plasa Ungaria în topul țărilor europene cu cele mai mari costuri de transport. În contextul unei lipse grave de forță de muncă în sectorul transporturilor și logisticii, creșterea taxelor de drum și a costurilor de carburant va obliga companiile să ajusteze prețurile, afectând astfel consumatorii. Incertitudinea privind modificările la accize și fluctuațiile prețurilor la benzină și motorină se vor adăuga la complexitatea situației.

Articole similare

Ad