Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

TeraPlast obține finanțare de 5,5 milioane de lei prin PNRR pentru o nouă centrală fotovoltaică din Parcul Industrial Sărățel

  • Foto: TeraPlast

TeraPlast SA a anunțat semnarea contractului de finanțare pentru un sprijin financiar de aproximativ 5,5 milioane lei prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru dezvoltarea unei noi centrale fotovoltaice în Parcul Industrial din Sărățel. Finanțarea nerambursabilă, aprobată conform solicitării, va acoperi aproximativ un sfert din costul total al proiectului, estimat la un buget de 22.565.775,35 lei.

Noua centrală fotovoltaică va avea o putere de circa 4,56 MWp și va contribui la strategia de dezvoltare durabilă a TeraPlast, inclusiv la creșterea independenței energetice din surse regenerabile.

Primul pas va fi publicarea unei proceduri competitive pentru atribuirea unui singur contract de furnizare pentru realizarea proiectului. Obiectivul general al proiectului este de a instala o nouă capacitate de producere a energiei din surse regenerabile de energie solară în scopul autoconsumului, inclusiv o instalație de stocare integrată. Acest proiect va fi amplasat în Regiunea de dezvoltare Nord-Vest a României, în județul Bistrița-Năsăud, în satul Sărățel, care face parte din comuna Șieu-Măgheruș.

Obiectivul specific al proiectului este de a instala o capacitate nouă de aproximativ 3,81 MW (cu o putere totală instalată a panourilor fotovoltaice de 4.561,90 kWp și o putere totală instalată a invertoarelor de 3.806,00 kW) pentru producerea de energie din surse regenerabile de energie solară în scopul autoconsumului. De asemenea, va fi integrată o instalație de stocare cu o capacitate de 920 kW, care va putea asigura o stocare a energiei electrice produse la puterea nominală a centralei (3.806 kW) timp de aproximativ 14,5 minute.

Ambele obiective vor fi implementate în județul Bistrița-Năsăud, astfel contribuind la dezvoltarea durabilă a acestei regiuni prin utilizarea surselor regenerabile de energie solară și tehnologia de stocare integrată.

TeraPlast va publica anunțul și caietul de sarcini aferent pe pagina web a PNRR, https://proiecte.pnrr.gov.ro, secțiunea Transparență, detaliind informații despre proiect și procedura de atribuire.

Proiectul se încadrează în strategia de reducere a amprentei de carbon a Grupului TeraPlast și va include instalarea a peste 8.000 de panouri fotovoltaice monocristaline, alături de achiziții externe de energie din surse regenerabile.

În ultimii 5 ani, Grupul TeraPlast a investit aproape 400 milioane de lei în proiecte de extindere a capacităților de producție și dezvoltare durabilă, urmând să finanțeze cu prioritate proiectele care aduc plus valoare socio-economică și susțin durabilitatea.

„Proiectul pentru realizarea capacității fotovoltaice este garantul dezvoltării durabile a afacerilor TeraPlast. Viitoarea centrală va contribui la reducerea gazelor cu efect de seră, respectiv la scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră cu 3.238 tone CO2e (CO2 echivalent). Prin specificul activității noastre avem un consum apreciabil de energie electrică, iar asigurarea unei părți substanțiale din surse regenerabile dezvoltate intern ne ajută în efortul nostru susținut de decarbonizare și aplicare a unor soluții durabile, prietenoase cu mediul înconjurător. În același timp, astfel de capacități contribuie și la reducerea costurilor de producție, cu un efect benefic asupra competitivității în ansamblu a Grupului.”,

a declarat Nicolae Roșu, director operațional la TeraPlast.

Articole similare

Ad