Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Eurostat: Prețurile producției industriale au scăzut cu 0,5% în zona euro și cu 0,6% în UE

În iulie 2023, prețurile producției industriale în zona euro au înregistrat o scădere de 0,5% în comparație cu luna precedentă, iunie 2023. În același timp, în Uniunea Europeană (UE), prețurile producătorilor industriali au scăzut cu 0,6%, conform estimărilor furnizate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

În iulie 2023, comparativ cu iulie 2022, se observă o scădere semnificativă a prețurilor producției industriale. În zona euro, prețurile au înregistrat o scădere de 7,6% și un declin de 6,6% în UE.

Comparând ritmul anual, în zona euro, prețurile producției industriale au scăzut cu 1,2% pentru bunurile intermediare și cu 0,9% în sectorul energetic. În schimb, prețurile au crescut cu 0,1% pentru bunurile de consum cu folosință îndelungată și cu 0,2% atât pentru bunurile de capital, cât și pentru bunurile de folosință imediată. Prețurile în total în industrie, excluzând energia, au scăzut cu 0,4%.

În UE, prețurile producătorilor industriali au scăzut cu 1,2% pentru bunurile intermediare, cu 1% în sectorul energetic și cu 0,1% pentru bunurile de consum cu folosință îndelungată. În același timp, prețurile au rămas stabile pentru bunurile de folosință imediată și au crescut cu 0,2% pentru bunurile de capital. Prețurile în total în industrie, excluzând energia, au scăzut cu 0,4%.

Cele mai semnificative scăderi lunare ale prețurilor producției industriale au fost înregistrate în Irlanda (-8,1%), Olanda (-2,6%) și Suedia (-1,8%). Pe de altă parte, cele mai mari creșteri au fost observate în Letonia (+2,2%), Slovacia (+1,7%) și Croația (+1,3%).

Comparând anual, în zona euro, prețurile au înregistrat scăderi, în special în sectorul energetic (-24,2%) și pentru bunurile intermediare (-4%). În schimb, prețurile au crescut semnificativ pentru bunurile de capital (+4,7%), bunurile de folosință imediată (+5,1%) și bunurile de consum cu folosință îndelungată (+7,6%). Prețurile în total în industrie, excluzând energia, au crescut cu 1,6%.

În UE, scăderile anuale ale prețurilor au fost de 21,5% pentru sectorul energetic și cu 3,9% pentru bunurile intermediare. În același timp, prețurile au crescut cu 4,5% pentru bunurile de capital, 4,6% pentru bunurile de folosință imediată și 7,6% pentru bunurile de consum cu folosință îndelungată. Prețurile în total în industrie, excluzând energia, au crescut cu 1,6%.

Cele mai semnificative scăderi anuale ale prețurilor producției industriale au fost înregistrate în Irlanda (-39,5%), Bulgaria (-18,1%) și Italia (-13,8%). Pe de altă parte, cele mai mari creșteri au fost observate în Ungaria (+18,8%), Slovacia (+17,8%) și Slovenia (+6,8%).

Articole similare

Ad