Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Patronatele și sindicatele franceze nu au ajuns încă la un acord privind majorările salariale

La jumătatea lui septembrie a avut loc prima întâlnire dintre federațiile patronale și sindicatele din transporturi din Franța, pentru a negocia următoarele majorări salariale.

FNTR și OTRE au propus creștere ușoară, de 4,2%, începând cu 1 ianuarie 2024, iar TLF a propus 2,5% de la începutul lunii următoare semnării acordului și noi negocieri în 2024. Motivele invocate pentru creșteri atât de mici sunt scăderea activității firmelor de transport.

Însă toate sindicatele angajaților din domeniu au considerat aceste valori insuficiente. Creșterea de 2,5% propusă de TLF este deja absorbită de creșterea cu 2,2% a salariului minim din mai 2023, iar în octombrie 2023 este planificată o nouă creștere a acestuia, de 2%. Deci nici creșterea cu 4,2% propusă de FNTR și OTRE nu va fi suficientă pentru a crește coeficienții salariali cei mai joși peste salariul minim.

CFTC Transports solicită un plus de 9,2% începând cu luna următoare semnării acordului, pentru a obține cu 5% mai mult decât creșterea salariului minim pentru cele mai mici salarii. Iar FO Transports cere o mărire de 15% și un al 13-lea salariu, dar și o modificare a grilei de vârstă/vechime.

Următoarea negociere va avea loc pe 11 octombrie.

Articole similare

Ad