Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Sphera Franchise Group, creștere impresionantă a profitabilității în primul semestru din 2023 și un EBITDA de 146,5%

Sphera Franchise Group, cel mai mare grup din industria de food service din România, a raportat cel mai profitabil prim semestru din istoria sa. Compania a atins vânzări de 695,6 milioane de lei, în creștere cu 14,8% față de aceeași perioadă a anului precedent, plus o creștere anuală de 146,5% a EBITDA și un profit net de 19,4 milioane de lei.

Totodată, succesul a fost susținut de creșterea semnificativă a profitului operațional al restaurantelor, care a ajuns la 60,6 milioane de lei, o creștere de 136,3% față de anul anterior. Brandurile KFC România și KFC Moldova au avut contribuții semnificative la acest rezultat, împreună înregistrând un profit net combinat de 27,5 milioane de lei, datorită unui control eficient al costurilor și optimizării activităților, incluzând închiderea a două restaurante neperformante. KFC Italia a trecut de la o pierdere operațională la un profit net pozitiv de 6,7 milioane de lei.

KFC Moldova a avut cea mai înaltă marjă EBITDA cu 15,9%, urmat de KFC România cu 9,3%, KFC Italia (7,1%) și Taco Bell (3,8%).

Această creștere semnificativă a profitabilității a fost rezultatul măsurilor eficiente de control al costurilor, reducând ponderea cheltuielilor din vânzări la nivelul restaurantelor de la 96% în S1 2022 la 91,3% în S1 2023. Toate brandurile au înregistrat creșteri de venituri în primul semestru din 2023, cu KFC înregistrând o creștere de 15,4%, Pizza Hut de 1,7%, și Taco Bell de 29,1%.

În trimestrul al doilea din 2023, Sphera a continuat să crească pe toate piețele, cu vânzări de 360,5 milioane de lei, o creștere de 10,1% față de T2 2022. Pe piața de capital, acțiunile Sphera Franchise Group s-au apreciat cu 29% în S1 2023, iar compania a fost inclusă în indicii MSCI Frontier Markets Small Cap și MSCI Romania Small Cap, îmbunătățind astfel vizibilitatea internațională și lichiditatea acțiunilor.

În viitor, Sphera a convocat Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor pentru aprobarea distribuirii dividendelor în valoare de 45.007.234,40 lei din profitul net nedistribuit al anilor financiari 2020 – 2022, cu un dividend brut pe acțiune de 1,16 lei, programată pentru 4 septembrie 2023.

„Rezultatele Sphera din prima jumătate a anului 2023 sunt despre reziliență, inovație și creștere remarcabilă. Mai mult decât o simplă poveste de redresare, arată tenacitatea care caracterizează modelul nostru de business. De la pandemie, instabilitatea din regiune care ne afectează lanțurile de aprovizionare, până la inflația de două cifre, astăzi oferim investitorilor noștri unul dintre cele mai profitabile rezultate din istoria Grupului. Cifrele sunt o relatare clară a parcursului Sphera. Sunt încântat că potențialul de creștere este evident atât în rezultatele noastre, cât și în evoluția la Bursa de Valori București, acțiunile SFG apreciindu-se cu 29% în primele șase luni ale anului.”,

a declarat Călin Ionescu, CEO, Sphera Franchise Group.

„În trimestrul II 2023, rezultatele foarte bune la nivel de vânzări și profituri au condus la cea mai profitabilă primă jumătate a anului din istoria Grupului nostru. În ciuda obstacolelor, vânzările au crescut consistent în primele șase luni ale lui 2023 și, datorită strategiei comerciale eficiente și a managementului riguros al costurilor, profitabilitatea s-a îmbunătățit semnificativ. Această performanță este în linie cu așteptările noastre, susținând perspectivele anului în curs. Rămânem fideli strategiei care a dat rezultate, bine ancorați în puterea brandurilor noastre și adaptându-ne constant la condițiile pieței.”,

a declarat Valentin Budeș, CFO, Sphera Franchise Group.

Articole similare

Ad