Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Exportul Chinei în UE a scăzut, iar importul a crescut numai din câteva state

În China a avut loc în 2023 o redresare economică modestă, în special în industria prelucrătoare, care chiar a încetinit în al doilea semestru al anului, în ciuda sfârșitului politicii sale Zero Covid, ceea ce afectează dezvoltarea comerțului cu Uniunea Europeană, așa cum reiese dintr-o analiză a Upply (The impact of China’s uneven recovery on trade with the EU (upply.com)) Având în vedere cererea globală slabă și diversificarea lanțului de aprovizionare, China a căutat o redresare a economiei sale determinată de consumul intern după redeschiderea țării la sfârșitul lui 2022. Într-un mod similar cu cel al Europei și Americii de Nord după relaxarea reglementărilor Covid-19, redresarea Chinei a fost mai vizibilă în sectorul serviciilor, în special al serviciilor alimentare, decât în industria prelucrătoare.

Ambele domenii au început însă să se clatine în trimestrul al doilea, după redresarea inițială, având o rată de creștere trimestrială de doar 0,8%. Producția s-a contractat în al doilea trimestru, iar îngrijorările legate de macroeconomie au început să descurajeze oamenii să cheltuiască în sectorul serviciilor.

Nu numai sectoarele economice din China, ci și relațiile comerciale dintre China și UE cunosc tendințe diferite: exporturile chineze către primii cinci parteneri comerciali din UE sunt în scădere, în timp ce rata de creștere a importurilor chineze din Europa diferă de la o industrie la alta și de la un stat membru la altul.

Bunurile de consum și alimentele și băuturile au avut o creștere de două cifre a exporturilor către China, în timp ce vânzarea de bunuri industriale și vehicule din UE – care reprezintă aproape 75% din exporturile UE în China – a scăzut, deci întregul volum de export al UE în China a scăzut. Dar rezultatele cu fiecare țară în parte au fost diferite: în primul semestru din 2023 exporturile germane au scăzut cu 3%, în timp ce Franța și Olanda au avut creșteri de două cifre, deoarece redresarea serviciilor alimentare în urma redeschiderii Chinei aduce beneficii principalilor exportatori agricoli și alimentari europeni. În primele cinci luni din 2023, cerealele franceze s-au bucurat de o creștere de peste 60%, iar exporturile olandeze de carne către China au crescut cu 45%. Cu toate acestea, redresarea industriei serviciilor alimentare nu a creat o cerere în creștere pentru vinuri din cauza nivelului ridicat al stocurilor și a previziunilor macroeconomice sumbre. În plus, această tendință este în concordanță cu scăderea importurilor de vin din China la nivel mondial începând din 2018, atât din punct de vedere valoric, cât și al volumului.

Reluarea vieții sociale a dus și la o revenire a cererii chineze de produse cosmetice și de lux, de care au beneficiat în primul rând Franța și Italia. Grupul francez LVMH a raportat o revenire bruscă a vânzărilor în China, iar veniturile sale din Asia (cu excepția Japoniei) în al doilea trimestru din 2023 au crescut cu 34%, China fiind principalul motor al creșterii. Ca urmare, Italia, în calitate de producător major de bunuri de lux, a înregistrat o creștere de 26% ca valoare și de 3% ca volum a exporturilor de îmbrăcăminte, încălțăminte și articole din piele către China, depășind nivelurile pre-pandemice.

În schimb, redresarea lentă a producției a împiedicat exporturile germane către China, care constau în principal din produse industriale și auto. Exporturile auto germane au scăzut cu 20% în primele cinci luni din 2023, ca efect al localizării lanțului de aprovizionare în China, al creșterii cotei de piață a producătorilor auto chinezi și al cererii slăbite ca urmare a încetării subvențiilor din China.

Unele importuri au crescut punctual din cauza Covid-19. Creșterea numărului de infectări după redeschiderea țării a dus la importuri mai mari pentru medicamentul Pfizer Paxlovid produs în Italia, rezultând o creștere de 14 ori a exporturilor farmaceutice către China în primul trimestru din 2023. Iar Olanda și-a sporit și ea, deși nu în aceeași măsură, exporturile farmaceutice către China.

În plus, livrările de avioane Airbus în al doilea trimestru al anului au determinat creșterea semnificativă a exporturilor franceze către China.

Pentru următoarea perioadă se preconizează că sectorul serviciilor va continua să depășească producția, dar că mediul economic dificil, cu exporturile, investițiile și vânzările cu amănuntul ale Chinei sub presiune, probabil va împiedica o creștere mai consistentă în sectorul serviciilor.

Articole similare

Ad