Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Elevii risca sa ramana fara abonamente la transportul judetean

Ordonanta de Urgenta 69/2016 prin care Guvernul a incercat palfonarea tarifelor pentru abonamentele elevilor aferente transportului judetean este imposibil de aplicat, din cauza faptului ca Consiliile Judetene nu pot acoperi diferentele dintre costurile operationale reale si tarifele impuse operatorilor de transport prin Hotararea de Guvern ce are la baza un calcul ireal si eronat, se arata intr-un comunicat FORT.
 

Contractele de delegare a gestiunii semnate inca din 2013 intre Consiliile Judetene si operatorii de transport nu prevad compensarea diferentelor dintre tarifele impuse si cost, aspect pe care nici Guvernul nu l-a luat in calcul, incalcand astfel prevederile Regulamentului European 1370/2007. De asemenea, Consiliile Judetene nu au prevazut in buget acordarea unor astfel de compensatii.
Operatorii de transport pasageri prin curse regulate in trafic judetean sunt nevoiti sa opreasca emiterea abonamentelor deoarece la tariful impus incalca contractele de delegare de gestiune incheiate cu Consiile Judetene si mai mult din jumatate din firmele de transport intra in faliment.
„Aberant este si faptul ca Guvernul incalca principiile economiei de piata impunand tarife fara avizul Consiliului Concurentei pe traseele efectuate in regim comercial, respectiv acele servicii de transport pe trasee sub 50 km care nu sunt de utilitate publica, pentru care nu este necesara incheierea contractelor de delegare de gestiune. Calculul tarifelor stabilite de catre Guvern a fost facut fara consultarea pietei de transport si contine erori grosolane punand astfel operatorii in imposibilitatea de a le aplica“, se mai arata in comunicatul FORT.
Dupa consultarea cu firmele membre, FORT a hotarat sa solicite Guvernului, in mod public, revenirea asupra OUG, precum si asupra calculului tarifelor, indreptand situatia creata. In caz contrar, operatorii de transport vor fi nevoiti sa creasca tarifele pentru celelalte categorii de pasageri in lipsa compensarii diferentelor de cost sau chiar sa opreasca activitatea de transport pe o perioada nedeterminata, in semn de protest fata de aceasta masura.
Federatia Operatorilor Romani de Transport sustine in mod public ca este total de acord ca tarifele aplicate la nivelul anumitor categorii sociale sa corespunda puterii de cumparare a serviciului de catre cetateni si are solutii reale si coerente pe care sa le dezbata la masa cu autoritatile centrale si locale, insa Guvernul , in concordanta cu prevederile Reg. CE 1370/2007, trebuie sa se asigure ca diferentele de cost sunt acoperite in cazul serviciilor de utilitate publica in care tarifele sunt impuse obligatoriu.

Articole similare

Ad