Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Munca ilegală în sectorul CEP: Serviciul Vamal ia în vizor furnizorii de servicii de coletărie

Controlul financiar vamal al muncii clandestine (Finanzkontrolle Schwarzarbeit, FKS) și-a intensificat acțiunile de combatere a muncii nedeclarate și a muncii ilegale în sectorul serviciilor de curierat, curierat expres și colete pe întreg teritoriul Germaniei, în cadrul unei inspecții focalizate, independente de suspiciune în cadrul unei campanii de informare la nivel național. În total, peste 3.100 de angajați din toate birourile vamale principale au fost la datorie în întreaga țară. Accentul a fost pe toate activitățile din sector, cum ar fi colectarea, transportul și manipularea, precum și livrarea de expedieri (colete) de toate tipurile.

În cadrul acțiunii de focalizare, s-a verificat în special respectarea salariului minim legal în conformitate cu Legea privind salariul minim – MiLoG (de la 01 octombrie 2022, în mare parte din acest sector se aplică salariul minim general de 12 euro pe oră) și cu Legea privind munca temporară (AÜG), respectarea obligațiilor de securitate socială, primirea ilegală de prestații sociale, angajarea ilegală a străinilor și condițiile de muncă explozive.

Serviciul Vamal deschide 60 de proceduri penale

În zona Biroului vamal principal din Osnabrück, 56 de ofițeri vamali au fost pe drumuri în regiunile Osnabrück, Nordhorn, Vechta, Nienburg și Diepholz și au interogat 145 de persoane cu privire la relațiile lor de muncă. Conform rezultatelor preliminare, au existat 18 cazuri care necesită investigații suplimentare.

Mai exact, în 15 cazuri există indicii că au fost încălcate obligațiile de raportare privind securitatea socială. Într-un caz, există o prezumție că nu a fost respectat salariul minim. În plus, au fost demarate investigații în alte două cazuri în care existau indicii că relațiile de muncă au fost desfășurate de străini fără permisele de muncă necesare.

În vederea verificării și sancționării încălcărilor legii, sunt în curs de desfășurare măsuri suplimentare de audit și de investigare la sediile angajatorilor.

Președintele BIEK, Marten Bosselmann, vorbește despre inspecțiile vamale în industria coletelor, punctul central al activității vamale

Președintele BIEK, Marten Bosselmann, comentează rezultatele inspecțiilor după cum urmează: „Fiecare caz este unul în plus și ne bucurăm că aceste infracțiuni au fost descoperite. Vorbim, de asemenea, de 2000 de cazuri în care s-au găsit indicii inițiale care necesită verificări suplimentare din partea FKS. Experiența arată că este de așteptat ca majoritatea cazurilor suspecte – accentul este pus pe suspiciune, se aplică prezumția de nevinovăție – să fie infracțiuni administrative minore, dacă suspiciunea se confirmă. Toată lumea ar fi ajutată aici dacă FSC ar comunica într-un mod uniform și transparent: Câte companii au fost interogate și sunt afectate? Care este raportul dintre infracțiunile penale și infracțiunile administrative? Aici avem nevoie de mai multă claritate pentru a ști cum pot fi eliminate nemulțumirile.” Dar sistemele de audit ale companiilor membre și sistemul de certificare acreditat de stat PQ CEP contribuie, de asemenea, la faptul că condițiile de muncă din întregul sector al coletelor s-au îmbunătățit semnificativ. Potrivit lui Bosselmann, toate acestea arată: Împreună cu autoritățile vamale, furnizorii de servicii de colete se asigură că „oile negre” sunt din ce în ce mai puține. Pentru că numai companiile decente care asigură condiții de muncă decente pot face posibil nivelul ridicat de performanță din industrie astăzi și în viitor.

Articole similare

Ad