Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

CTP România construiește pentru Diehl Controls o fabrică de 18.000 m2 la Brașov

Cu o concentrație foarte mare de spații logistice și de distribuție, CTP România își adaugă în portofoliu un nou client din zona industrială: producătorul de sisteme electronice standardizate Diehl Controls, care a ales Brașovul pentru o nouă unitate de producție, deoarece aici se găsesc deja o serie de clienți ai companiei germane și poate deservi întreaga regiune. În plus, sistemul de învățământ dual dezvoltat de mai mulți ani de autorități în parteneriat cu investitorii locali, mulți dintre ei companii germane, ajută foarte mult producătorii să găsească forță de muncă bine instruită.

Diehl Controls, parte a Diehl Group, a pus piatra de temelie a noului său centru de producție din Brașov la începutul lui septembrie, alături de CTP România, care va dezvolta, pentru producătorul german, halele de producție și o clădire de birouri.

La ceremonie au participat, printre alții, membrii consiliului de administrație al companiei, Josef Fellner și Dirk Fricke, și primarul Brașovului, Allen Coliban.

Noua unitate de producție va deveni operațională la jumătatea anului viitor, iar până în 2027 va ajunge să aibă aproximativ 600 de angajați și să fabrice până la 12 milioane de sisteme electronice pe an, alături de sisteme electronice standardizate IATF (International Automotive Task Force) pentru industria auto.

Într-o primă fază, așa cum a explicat Josef Fellner, CFO al Diehl Controls, se va construi o clădire durabilă, cu o infrastructură solidă, împreună cu CTP, și vor fi angajate și instruite în Polonia, până în vara lui 2024, peste 100 de persoane, mai ales pentru producție.

Diehl Group, din care face parte Diehl Controls, este activ la nivel mondial și are sediul central în Wangen im Allgäu, în sudul Germaniei. Compania are peste 3.500 de angajați și dezvoltă și produce sisteme și circuite electronice pentru electrocasnice – mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase sau frigidere – pentru sisteme HVAC/R – tehnologie de încălzire, ventilație, aer condiționat și refrigerare – sau sisteme de gestionare a bateriilor – BMS.

Fabrica din Brașov este a treia după cele din Wangen im Allgäu și Namysłów (Polonia), iar datorită ei Diehl Controls își consolidează poziția de lider pe piața europeană și globală.

După multe luni de cercetare și o analiză intensivă a potențialelor locații din Europa de Est, a fost ales Brașovul, un oraș cu 250.000 de locuitori, care găzduiește deja mai multe companii internaționale, inclusiv o serie de clienți ai Diehl Controls.

„Așteptăm cu nerăbdare o creștere a cererii globale, iar noua noastră fabrică din Brașov ne va permite să răspundem cât mai bine acestei cereri și ne va asigura că vom rămâne partenerul de încredere pentru clienții noștri europeni. În același timp, locația din Brașov îndeplinește toate condițiile pentru o extindere ulterioară”, spune Josef Fellner.

Brașovul a fost ales deoarece are o infrastructură foarte bună, iar România, ca parte a UE, beneficiază de o stabilitate solidă atât din punct de vedere economic, cât și politic, și mai ales deoarece instruirea și calificarea personalului din zonă sunt înalte, datorită sistemului de învățământ dual. Pentru noua fabrică va fi nevoie de angajați pentru producție, ingineri pentru cercetare și dezvoltare și angajați cu experiență în managementul afacerilor. Iar amplasarea pe spațiul destinat de Diehl a unei cantine foarte mari pentru oamenii care vor lucra acolo crește atractivitatea pentru locurile de muncă nou create.

Participanții la noul proiect din Brașov vor investi, pe parcursul a 10 ani, aproximativ 40 de milioane de euro în fabrica de 18.000 m2 din nordul orașului, situată pe un teren de peste 125.800 m2 din zona industrială, cu acces facil către centru. De îndată ce va fi construit un pasaj corespunzător peste linia de cale ferată, uzina va fi ușor accesibilă pe jos sau cu bicicleta din zona rezidențială.

În ceea ce privește echiparea unităților de producție, Diehl Controls vizează conectarea celor trei etape de producție prin automatizare, deoarece oprirea unui utilaj determină nu numai o întrerupere a procesului de producție, ci și blocarea întregii linii, ceea ce reprezintă un risc destul de mare.

CTP România vizează schimbarea „feței” zonei industriale Brașov

Diehl Controls colaborează cu dezvoltatorul proiectului, CTP România, care construiește clădirea în conformitate cu specificațiile tehnice, comerciale și juridice individuale și apoi o închiriază către Diehl Controls România. Instalațiile de producție inovatoare și birourile moderne sunt standard, la fel și climatizarea completă a tuturor spațiilor. Clădirile sunt izolate eficient și echipate cu panouri fotovoltaice pe acoperiș, iar pompele de căldură sunt proiectate astfel încât încălzirea să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2.

„Ce am adus bun în proiectul CTPark Brașov, ca de fiecare dată – și a fost și în cooperare cu vecinii din zona industrială, care de-abia așteptau să preia cineva inițiativa să organizeze și să facă managementul de structură – a fost amenajarea site-ului nostru în partea din față spre strada Grivița, unde situația era promiscuă. Astfel, totul acolo se va curăța și vom construi piste de biciclete și o retragere pentru a se putea face virajele elegant către depozite”, a declarat Ana Dumitrache, managing director CTP Romania.

De asemenea, CTP va lega treptat locația din această zonă de inelul principal de piste de biciclete din Brașov. „Master planul la acest depozit a fost făcut de la început cu toate sensurile de circulație de intrare/ieșire în/din site, cu studiu de trafic, cu soluții dacă se va îngreuna traficul sau nu și cu un studiu de fezabilitate foarte bun. Acest lucru este făcut de primăria din Brașov cu care, de altfel, CTP colaborează foarte bine.”

Brașovul s-a dezvoltat foarte mult în ultimii zece ani din punct de vedere rezidențial și acest lucru a condus la îngreunarea traficului.

„Infrastructura site-ului nostru a fost gândită foarte bine, intenția noastră fiind de a lega zona rezidențială cu Bd. Griviței printr-o extremitate a proiectului pentru a decongestiona și traficul din zonă. Totul va fi foarte facil din punct de vedere al deplasării către depozit, inclusiv cu bicicleta sau pietonal. De asemenea, există și soluții de transport în comun, iar stația de autobuz este la 200 m de site-ul nostru și planul este ca vis-a-vis de noi să fie stația de autobuz pe circuitul de întoarcere. Astfel, studiem și cu municipalitatea să vedem cum putem să îmbunătățim și mai mult traficul din zonă”, a mai precizat Ana Dumitrache.

Aceasta a apreciat că vecinii de depozite din zona unde este amplasat site-ul CTP România sunt foarte deschiși și dornici să ajute la îmbunătățirea infrastructurii de acolo, fiind o zonă lăsată în paragină de prin 2007-2008, pe care erau structuri neatinse de multă vreme.

„Acesta este aproape un proiect de revitalizare urbană. Brașovul este o destinație interesantă, iar noi nu am mediatizat foarte mult acest proiect, ci doar strict în parteneriatul nostru cu Diehl. Dar cereri pentru Brașov sunt foarte multe, inclusiv în zonele de industrial: nu industrial greu, ci industrial added-value”, a adăugat directorul general CTP Romania.

Astfel, nu se va aduce trafic greu în această zonă, va fi foarte limitat, deoarece Diehl va avea nevoie doar de câteva camioane pe zi.

Primăria Brașov are planuri mari de revitalizare a industriei cu valoare adăugată mare

Cele mai multe investiții din Brașov sunt mici sau medii, ce nu ajung întotdeauna la primărie pentru intermediere, dar investiții mari, precum cea a Diehl Controls, nu au fost făcute până acum în Brașov în ultimii 7 ani, astfel că autoritățile se bucură pentru această repornire.

„Brașovul este activ pe partea de atragere de investiții, inclusiv la târguri internaționale, iar anul acesta vom fi prezenți pentru a doua oară la Expo Real din Germania cu stand propriu împreună cu mediul de afaceri de aici, deoarece este foarte important să discutăm nu doar despre ce are de oferit fiecare în particular, ci de ce avem noi, comunitatea, de oferit investitorilor”, a declarat Allen Coliban, primarul Brașovului.

Important de subliniat este că Brașovul nu a avut de suferit din cauza tranziției de după perioada comunistă la nivelul la care au fost afectate alte orașe din România, iar acest lucru a fost posibil, în primul rând, mulțumită investițiilor străine care au fost făcute în ultimii 20 de ani în automotive. Orașul are tot ceea ce a însemnat experiență și tradiție în producția de componente auto de la rulmenți la elemente de securitate. Din punct de vedere al șomajului, Brașovul are una dintre cele mai scăzute rate, fiind o dinamică mare pe piața forței de muncă. La ora actuală miza și eforturile sunt în sensul de a atrage și acoperi cât mai mult din zona metropolitană și a județului, astfel încât să poată fi accesate „bazine” noi de forță de muncă. Iar pentru calificarea acesteia Brașovul beneficiază de specializarea Universității Transilvania, cu 30.000 de studenți, în principal, pe zona de tehnologie și inginerie.

Investițiile industriale depășesc zona orașului Brașov, astfel că impactul lor se măsoară la nivel metropolitan.

„Ghimbav este cel mai bogat oraș din țară prin raportul PIB-ului/locuitor, astfel că impactul investițiilor nu poate fi cuantificat doar la nivelul unei unități administrativ teritoriale, ci trebuie privit ca ansamblu pe zona metropolitană. Or, aici Brașovul stă foarte bine și mă bucur că avem și investiții care vor să fie localizate în interiorul limitelor Brașovului ca municipiu, deoarece acestea vor plăti taxe”, a continuat Allen Coliban.

În jurul site-ului unde va fi construit depozitul Diehl sunt mai mulți investitori, majoritatea germani, cum ar fi Varta sau Karl Heinz Dietrich, care au contribuit la dezvoltarea acestei zone. Zona de nord a Brașovului oferă foarte multe terenuri pentru astfel de investiții, iar administrația locală încearcă să ofere predictibilitate și suport pentru dezvoltarea acestor investiții, prin perspectiva certificatului de urbanism și a proceselor de autorizare. Totodată, Brașovul se află pe harta învățământului dual ca model de bune practici, deoarece aici parteneriatul dintre investitori și mediul educațional există de mai mulți ani cu rezultate foarte bune.

„Brașovul a semnat anul acesta contractul final pentru achiziția platformei industriale CET. Este o platformă industrială de 50 ha pe care o folosim ca punctul cel mai atractiv în portofoliul investițiilor din Brașov. Putem oferi această platformă pentru tot ceea ce înseamnă investiții în tehnologie, în componente electronice și în tehnologii verzi. Sunt direcțiile de dezvoltare cele mai active la ora actuală și Brașovul ar trebui să fie în acest plan global. Îl gândim ca pe o reconversie în plan tehnologic, țintim sectoarele cu valoare adăugată mare și un grad înalt de specializare pentru investitorii care sunt capabili să producă un efect în cascadă. Pentru că în momentul în care aduci un investitor mare, o ancoră în domeniul industrial, automat și factorii implicați de pe lanțul de producție și de furnizare vor lua în calcul să vină în apropiere, astfel încât să creăm o creștere în domeniul investițiilor prin această ofertă pe care o avem. Nu ne grăbim să o segmentăm, s-o împărțim în loturi, să o vindem sau să o punem la dispoziția prea multor investitori, deoarece este important să fim activi pe această piață într-o lume în care își reconsideră lanțurile de producție și locația facilităților de producție”, a mai spus primarul Brașovului.

În urma discuțiilor cu reprezentanțele diplomatice din Statele Unite, din Franța și zona nordică, s-a pus pe picioare o platformă denumită „InvestBrașov.Org” care prezintă toate oportunitățile oferite de zona Brașov, un fel de One Stop Shop pentru investitori.

„Există o dezvoltare organică reglată de piață, ceea ce este absolut normal într-o lume democratică, dar pe de altă parte există și direcțiile strategice care sunt analizate acum din nou din perspectiva elaborării unui nou plan urbanistic general. Am terminat faza de studii preliminare, au fost recepționate și suntem în faza în care se elaborează primul draft al PUB-ului.”

Pe baza acestui draft vor urma dezbaterile publice și consultarea populației. Sunt multe speranțe din acest demers și, totodată, sunt așteptări mari de la noul arhitect șef al orașului, care vine din mediul privat și are o viziune solidă cu privire la dezvoltarea orașului.

Este momentul să fie adusă toată partea de reglementări la nivelul așteptărilor cetățenilor și la nivelul nevoilor comunității, să se ridice calitatea mediului locuit și calitatea acestor dezvoltări, pentru că dintr-o perspectiva anume Brașovul are cantitate de oferit și acum este momentul ideal să crească la nivelul calității. Totodată, sunt câteva aspecte strategice care țin de dezvoltare, mai ales în zona de nord, ultima zonă mare unde municipiul are teren nefolosit, și unde s-ar putea face dezvoltări rezidențiale, tehnologice sau poate un parc de distracții.

În ultimul an a fost dezvoltat un proiect de parc fotovoltaic pe un astfel de teren care aparține municipalității și care va ajuta să fie asigurat 90% din consumul public al municipiului din surse regenerabile. „Dacă pornim de la cifre, comparativ cu alte municipii din România, și mă refer aici la marile centre universitare, cred că Brașov are un potențial fantastic să crească la nivelul tehnologiilor prezente. Avem puțin peste 10.000 de locuri de muncă în acest domeniu, orașe mari din România au 50.000-60.000 și cu siguranță avem potențial de a crește mult în domeniul acesta. Dar avem nevoie, totodată, să creștem ambițiile învățământului universitar local, astfel încât Brașovul să devină un centru de competențe în acest domeniu.”

La nivel local, primăria dorește să crescă competențele și interesul din partea tinerilor și să ofere împreună cu mediul de afaceri peste 1.000 de burse în fiecare an pentru generația T, în care tinerii învață și dezvoltă competențe digitale, inclusiv competențe generale de viața, cum ar fi web design, web development etc. „Vrem, totodată, să creștem numărul de locuri de muncă, Brașovul fiind în același timp și un oraș magnet nu numai pentru studenți, ci și pentru tineri profesioniști”, a mai spus Allen Coliban.

Articole similare

Ad