Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Jungheinrich România se mută în casă nouă

După opt ani în care a fost prezent direct pe piața din țara noastră, Jungheinrich și-a triplat cifra de afaceri realizată aici (cu venituri de 45,2 milioane de euro la finele lui 2022) și și-a crescut numărul de angajați de la 72, în ianuarie 2016, la 171, în august a.c. 2023 marchează o nouă etapă în activitatea companiei, Jungheinrich România mutându-și sediul într-o locație nouă, în cadrul Ploiești West Park. Cu această ocazie, divizia Jungheinrich Recondiționare s-a separat complet, noua fabrică fiind în partea de est a Ploieștiului. Evenimentul de inaugurare oficială a noului sediu a avut loc la jumătatea lunii trecute, în prezența unui public numeros, alcătuit din parteneri, clienți, membri ai echipei Jungheinrich din țară și din străinătate și reprezentanți ai presei.

Jungheinrich este prezent în țara noastră încă din 2001, la început, prin intermediul importatorului Wylze Logistik, și a urcat rapid în topul preferințelor clienților români, iar activitatea s-a dezvoltat constant, atât pe zona de vânzare de echipamente noi, cât și de rental. După 15 ani în care potențialul pieței a fost confirmat, Jungheinrich a decis să cumpere business-ul, înființând propria filială aici. Primul an de activitate a fost încheiat cu o cifră de afaceri de 15,5 milioane de euro, iar linia ascendentă a continuat, mai ales că următorii ani au adus o creștere fără precedent în sectoarele de retail și mai ales comerț electronic din România. Pe lângă clienții deveniți tradiționali (companii românești și multinaționale deopotrivă), portofoliul a fost completat și de numeroși producători locali, iar în 2019 s-a luat decizia deschiderii unui punct de lucru la Gilău, în județul Cluj, pentru a fi mai aproape de clienții din zona de nord-vest a țării.

2022 s-a încheiat cu o cifră de afaceri de 45,2 milioane de euro și aproape 3.000 de echipamente aflate în chirie la clienți (LTR și STR), iar pasul firesc a fost mutarea într-o locație nouă, dedicată activității de vânzare și service. Noul sediu Jungheinrich România, din Ploiești West Park, are o suprafață de 2.150 m2 alocați depozitului, 640 m2 pentru atelierul de reparații și 1.000 m2 birouri și showroom.

Portofoliu complet de produse și servicii pentru logistică

După vânzări record în 2021, în contextul creșterii spectaculoase a comerțului electronic în pandemie, care s-a încheiat cu 2.428 de unități vândute în țara noastră (+56% față de anul precedent), Jungheinrich România a încheiat 2023 cu un volum așteptat, de 2.033 de echipamente (-16%). Desigur, războiul din Ucraina, dar și instabilitatea economică (inclusiv la nivel internațional) și inflația și-au pus amprenta pe evoluția pieței. Totuși, Christian Erlach, membru în consiliul de administrație Jungheinrich A.G., este încrezător că, de aici înainte, piața europeană și, implicit, cea românească se vor remedia treptat, chiar dacă evoluția nu va fi atât de rapidă pe cât se speră.

Jungheinrich România oferă o paletă completă de utilaje pentru depozite, inclusiv echipamente specializate pentru operare pe culoare înguste, conveioare, utilaje ghidate automat, roboți mobili, sisteme de depozitare automată cu macarale pentru stivuire paleți etc. Sunt disponibile, de asemenea, soluții pentru rafturi, dar și sisteme complexe de gestionare a depozitului, pentru o cât mai mare eficiență. Cu ocazia evenimentului de inaugurare a noului sediu au fost organizate și demonstrații cu echipamente de depozit, fiind alese modelele EKS215a și arculee.

Pentru a acoperi cât mai bine întreg teritoriul național, echipa de vânzări Jungheinrich este alcătuită din 12 vânzători dedicați clienților locali și patru vânzători care se ocupă de companiile multinaționale cu prezență în România. Lor li se adaugă alți trei specialiști în sisteme de logistică.

Avantajele tehnologiei litiu-ion față de plumb-acid

Toți clienții beneficiază de consultanță, astfel încât să poată identifica cea mai bună soluție tehnologică, cu proiecție de costuri în funcție de tipul de sistem de propulsie ales (electric clasic, electric cu baterie litiu-ion, diesel sau gaz), dar și de modalitatea de achiziție – cumpărare efectivă sau închiriere. De menționat faptul că simulările de calcul se efectuează cu valori standard, pentru a identifica cea mai mare rentabilitate.

În cazul bateriilor cu plumb-acid, avantajele sunt clare: costuri reduse de producție, fiabilitate, nivel ridicat de reciclare, suficientă energie pentru două schimburi (2S1C) și greutate mare (avantaj în cazul stivuitoarelor contrabalansate). Pe de altă parte, necesită condiții speciale de întreținere și camere de încărcare dedicate, procesul este lent și în timpul acestuia au loc emisii de gaze, eficiența energetică este moderată și sunt necesare mai multe baterii pentru operarea în mai multe schimburi, ca să nu mai vorbim de impactul nociv asupra mediului al plumbului și acidului.

Bateriile plumb-acid și-au atins limita tehnologică, apreciază reprezentanții Jungheinrich, astfel că următorul pas firesc îl reprezintă acumulatorii litiu-ion, care nu necesită mentenanță (verificări periodice, umplere cu apă distilată ori curățare). Și în cazul acestora peste 95% din materiale sunt reciclabile, plus că nu utilizează acizi corozivi (de exemplu, electrolit) și nu emit gaze explozive sau toxice. Încărcarea completă se realizează în mai puțin de 60 de minute și cel mai mare avantaj este acela că se poate opta oricând pentru încărcări de oportunitate, în timpul pauzelor sau schimburilor de tură (de exemplu, de până la 50% în doar 25 de minute). În acest fel, se poate asigura o exploatare continuă a bateriei, fără a fi necesară înlocuirea acesteia și fără a se produce daune în funcționare. Un alt avantaj al tehnologiei litiu-ion este că se poate folosi fără probleme în depozitele frigorifice, bateriile putând fi configurate cu sistem de încălzire.

Durata de viață pentru litiu-ion este de trei ori mai mare decât în cazul plumb-acidului și o poate depăși chiar pe cea a echipamentului. Sunt posibile peste 3.000 de cicluri de încărcare, garanția acordată fiind de 8 ani. Dintre toate tipurile de baterii litiu-ion, Jungheinrich – care își asamblează singur acumulatorii – a optat pentru tehnologia litiu-fier-fosfat, care nu este auto-inflamabilă și are o eficiență energetică superioară.

Pe lângă avantajele tehnologice nete (inclusiv consum redus de energie cu până la 20% și o amprentă neutră de CO2 până în momentul livrării), bateriile litiu-ion sunt mai compacte, astfel că și dimensiunea echipamentelor pe care sunt instalate este optimizată, acestea fiind mai ușor de manevrat. În plus, au performanțe superioare de accelerație și viteză de ridicare, ceea ce poate duce la o creștere a numărului de paleți manevrați pe oră cu până la 20%.

Și pentru că, indiferent de cât de fiabile sunt echipamentele, asistența tehnică nu trebuie să lipsească, Jungheinrich România are patru echipe de service, care coordonează 76 de tehnicieni în toată țara, și deține 13 centre de piese de schimb. Clienții pot opta pentru contracte de full-service, adaptate propriilor necesități, prin care furnizorul de echipamente preia din riscul de cost prin mentenanță și reparații. Beneficiile sunt, și în acest caz, evidente: software modern de diagnoză a utilajelor, revizii periodice cu piese de schimb originale, pentru a preveni defecțiunile tehnice și a crește siguranța, posibilitatea de a oferi echipamente de back-up în cazul reparațiilor pe termen lung și altele.

Grupul Jungheinrich a încheiat 2022 cu încasări de 4,76 de miliarde de euro, în creștere față de anul precedent cu aproape 500 de milioane de euro. Proporțional, și bugetul alocat activității de cercetare și dezvoltare a fost crescut, ridicându-se în 2022 la 128 de milioane de euro (+25%). Ponderea echipamentelor electrice în producția totală crește de la un an la altul, astfel că la acest moment sunt peste un milion de utilaje Jungheinrich în operare la nivel mondial. „Mobilitatea electrică este una dintre competențele noastre principale. Vom continua să ne extindem expertiza în domeniul sistemelor energetice, ca parte a Strategiei 2025+ pe care ne-am asumat-o. Tehnologia litiu-ion oferă avantajele necesare pentru a privi cu încredere spre viitor”, a declarat Christian Erlach, membru în consiliul de administrație Jungheinrich A.G.

Compania germană are în prezent peste 20.000 de angajați în toată lumea și 41 de reprezentanțe.

Articole similare

Ad