Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

25 de ani de inovație și 3 modele în premieră

Combilift a aniversat un sfert de secol de activitate în domeniul producției echipamentelor de manipulat, timp în care a livrat peste 80.000 de utilaje în 85 de țări. Constructorul irlandez s-a evidențiat încă de la început prin dezvoltarea de soluții personalizate, în conformitate cu cerințele clienților, având la bază zeci de patente, menite să sporească eficiența costurilor de operare și productivitatea. Evenimentul aniversar a fost sărbătorit, luna trecută, la fabrica din Monaghan, împreună cu clienți, distribuitori și jurnaliști din toată lumea și alături de angajații loiali ai companiei, unii aflați alături de fondatorii Robert Moffett și Martin McVicar încă de la început.

Numele Combilift se identifică cu inovația în manipularea încărcăturilor deosebite, utilajele cu funcții și configurații personalizate, fabricate la Monaghan, în inima Irlandei, demonstrându-și performanțele acolo unde echipamentele standardizate din industrie își arătau limitele. Încă de la început, soluțiile de manipulare dezvoltate de Combilift au avut ca scop eficientizarea utilizării spațiului de depozitare disponibil, creșterea productivității, precum și creșterea siguranței în operare. 25 de ani mai târziu, portofoliul de produse include o varietate de stivuitoare multidirecționale, având o plajă largă de capacități de încărcare, transpalete, încărcătoare laterale, macarale și transportoare pentru containere de până la 120 t. Toate soluțiile sunt dezvoltate in-house, de către o echipă talentată de ingineri, care este susținută în fiecare an cu un buget de investiții reprezentând 70% din profitul realizat al companiei.

Combi-CB70E, Combi-Cube și Combi-AGT, în premieră

Primul și cel mai compact membru al familiei de stivuitoare multidirecționale Combilift rămâne modelul Combi-CB, având o capacitate de încărcare de la 2,5 la 4 t, cu posibilitate de ridicare până la 7,5 m înălțime. Echipamentul este atât de mic, încât poate intra în containere, pentru încărcare/descărcare. De altfel, seria Combi-C este recunoscută pentru versatilitate în manipularea oricăror tipuri de încărcături și în spații restrânse. Echipamentele, disponibile cu motoare electrice, diesel sau pe gaz petrolier lichefiat (GPL), pot manipula încărcături de 2,5 până la 14 t, la înălțimi de maximum 12 m, și pot fi operate pe culoare având minimum 2,2 m. Centrul de gravitate coborât și platforma integrată conferă stabilitate chiar și la transportul încărcăturilor lungi. Prin montarea cabinei pe lateralul catargului, operatorul are o vizibilitate optimă și se reduce riscul de accidente.

Cu ocazia aniversării celor 25 de ani de activitate, Combilift a lansat modelul Combi-CB70E, care completează familia de utilaje electrice a producătorului irlandez. Acesta este cel mai compact stivuitor cu contragreutate de 7 t, având în plus control multidirecțional și posibilitatea de a manipula mărfuri voluminoase. Combi-CB70E vine cu tracțiune independentă patentată față-spate, astfel că nu mai este nevoie de diferențial blocabil pentru operarea pe suprafețe alunecoase, plus că se reduce timpul translației pentru deplasarea pe lateral.

Tot în premieră a fost prezentat și modelul Combi-Cube, de asemenea electric, care este configurat cu sistemul de direcție Dynamic 360®, ce permite schimbările rapide de traiectorie, fiind cel mai manevrabil stivuitor cu contragreutate de pe piață. Practic, fiecare roată este acționată individual chiar în timp ce echipamentul se deplasează. Sistemul patentat de rotire a scaunului operatorului cu 15O spre stânga sau spre dreapta, în funcție de direcția selectată de deplasare, permite maximizarea vizibilității și reduce efortul operatorului atunci când conduce cu spatele.

Dar nu doar electrificarea este în atenția clienților din producție, logistică și distribuție, ci și automatizarea, ca reacție la criza forței de muncă. În aceste condiții, o altă noutate Combilift este utilajul cu ghidaj autonom Combi-AGT, care poate opera 24/7, oferind costuri reduse de exploatare și predictibilitate. Echipamentul are o capacitate de încărcare de 5 t, poate fi folosit atât pe culoare pre-definite, cât și în spații deschise, și are opțiunea controlului manual. Sistemul sofisticat de senzori și capacitățile de conducere autonomă permit operarea alături de alte utilaje sau de oameni în condiții de deplină siguranță.

Aisle Master, pentru utilizarea eficientă a spațiului de depozitare

Utilizarea eficientă a spațiului de depozitare este esențială pentru optimizarea costurilor de operare. În loc de extindere sau relocare a activității de producție sau de depozitare, Combilift susține valorificarea la maximum a spațiului curent. Iar exemplul ideal este propria fabrică de la Monaghan, care se întinde pe o suprafață de 46.500 m2. Echipamentele Aisle Master folosite aici permit înlocuirea a trei utilaje diferite de manipulat – încărcător lateral, stivuitor cu contragreutate și echipament pentru culoare înguste – cu unul singur. Spațiul de depozitare este crescut astfel cu 50%, iar amprenta de carbon, redusă cu 80 t pe an.

Aisle Master are capacități de operare între 1,5 și 3 t, la înălțimi de până la 15 m. Echipamentul poate intra pe culoare chiar și de numai 1,6 m lățime și poate fi utilizat atât la aplicații mixte interior-exterior, cât și în depozite frigorifice (configurat cu cabină închisă și geamuri încălzite).

Aisle Master Order Picker (AME-OP) este un echipament electric articulat, ce combină avantajele unui stivuitor pentru culoare înguste cu cele ale unui order-picker. Sistemul patentat de transmisie permite un unghi de manevrare a articulației de 205O, pentru operarea pe cele mai înguste culoare.

Din gama echipamentelor de depozit Combilift mai amintim stacker-ul manual Combi-WR, de 2 t, pentru culoare de numai 2,1 m, stacker-ul cu contragreutate Combi-CS, având capacități de până la 4 t, și transpaleta automată Combi-PPT. Aceasta din urmă poate încărca greutăți de maximum 16 t și beneficiază de braț de comandă multi-pozițional patentat, ce asigură vizibilitate maximă și siguranță la operare, fiind ideală inclusiv în spații de producție.

Combilift oferă gratuit clienților serviciul de planificare inteligentă a depozitului, recomandând cele mai potrivite echipamente pentru minimizarea spațiului alocat culoarelor de lucru și maximizarea suprafeței de depozitare. Mai mult, producătorul irlandez a dezvoltat și propriul sistem de telematică, ce permite monitorizarea flotei de echipamente în timp real, în vederea creșterii eficienței și siguranței în exploatare.

Focus pe sustenabilitate

Fabrica este proiectată pentru a fi un exemplu de sustenabilitate. 30% din acoperișul acesteia este din sticlă, pentru a permite angajaților să lucreze cât mai mult folosind lumina naturală, iar în completare au fost instalate nu mai puțin de 1.100 de becuri LED cu senzori. Energia este furnizată de panouri solare având o capacitate instalată de 185 kW. În plus, o termocentrală pe bază de biomasă vegetală, având capacitatea de 1 MW, alimentează cabinele de vopsit și liniile de asamblare. Nu mai puțin de 110.000 l de apă de ploaie sunt colectați pentru utilizare și inclusiv vopselurile folosite sunt integral pe bază de apă.

Toate aceste eforturi au fost recunoscute prin certificările ISO 9001 privind sistemul internațional de management al calității, ISO 14001 privind protecția mediului și OHSAS 45001 referitor la siguranța și sănătatea angajaților.

De menționat faptul că 92% din toate componentele utilizate în asamblarea echipamentelor Combilift sunt reciclabile, ca și 90% din componența bateriilor instalate pe echipamentele electrice (cu mențiunea că producătorul irlandez susține în continuare tehnologia plumb-acid, din considerentul că oferă un procent mai mare de reciclare comparativ cu litiu-ion). Producătorul preferat este GMB, dar se pot monta și alte baterii, în funcție de solicitarea clienților. Toate echipamentele cu baterii convenționale pot primi ulterior litiu-ion.

La pas, pe linia de asamblare de la Monaghan

Cea mai nouă secțiune a fabricii din Monaghan a fost inaugurată în 2018, ocazie cu care fluxul de producție a fost optimizat. Având în vedere gradul mare de specializare al echipamentelor Combilift, dar și varietatea de produse, asamblarea acestora se face preponderent manual. Roboții sunt folosiți la Monaghan pentru producerea anumitor elemente standardizate, a șasiurilor, dar și a altor componente cu volum redus. Mare parte a profilelor metalice, cabinele etc. sunt realizate de companii terțe specializate în prelucrarea metalelor (unul dintre principalii furnizori este Tata Steel, din Marea Britanie). Săptămânal, se primesc aproximativ 600 t de oțel. În funcție de furnizor și de distanța de la care se expediază, stocurile de materii prime pot fi mai mari sau mai mici. Cert este că în pandemie nu au fost mari probleme de aprovizionare. Într-adevăr, componentele electronice au avut mai mari întârzieri, însă producția a fost adaptată condițiilor de lucru, dar și cererii.

La Monaghan sunt fabricate 180 de șasiuri pe săptămână, pentru diferite modele. Încă de la început, acestea primesc un număr de identificare, cu care echipamentul va fi identificat pe durata procesului de producție. Înainte de a intra pe linia de asamblare, șasiul, dar și cabinele și toate celelalte componente metalice trec printr-un proces complex de curățare, realizat cu ajutorul roboților, pentru îndepărtarea oricăror impurități sau chiar a urmelor de rugină (în cazul celor care au fost depozitate în aer liber). Toate subansamblele sunt tratate anti-coroziune și vopsite manual prin sprayere, cu două straturi de vopsea.

Asamblarea se face pe patru linii separate, pentru utilaje electrice, diesel și gaz, modele speciale și respectiv de dimensiuni extraordinare. Doar aceasta din urmă este linie fixă, pe toate celelalte, echipamentele fiind deplasate de la o stație de producție la alta, însoțite fiind de un opis cu configurația. Timpul de lucru pe fiecare stație în parte este de 30 de minute, iar din momentul în care intră în producție un utilaj este finalizat în 3-4 zile, în funcție de complexitate. Desigur, pentru echipamentele mari timpul necesar crește – de exemplu, trei săptămâni pentru un utilaj de 40 t. Toate componentele sunt aduse la liniile de producție în cărucioare dedicate pentru fiecare echipament în parte, iar anumite componente (inclusiv catargele) sunt asamblate separat și montate ulterior pe utilaj, pentru ca timpul efectiv petrecut pe linie să fie cât mai mic. Pe linia de echipamente electrice, de exemplu, se produc 14-15 unități pe zi.

Fiecare model poate fi identificat de către echipa de proiectare Combilift după un număr serial, căruia îi este atașată în sistem o listă cu toate componentele necesare pentru producție.

Toate echipamentele Combilift sunt testate la momentul ieșirii de pe linia de asamblare. Angajații responsabili de verificare provin din rândul tehnicienilor cu experiență în asamblare, astfel că știu exact ce să verifice pentru a nu apărea niciun fel de probleme.

Articole similare

Ad