Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Lipsa șoferilor calificați se luptă pentru a face față cerințelor crescute ale transportului rutier de mărfuri în UE

O nouă analiză realizată de SNAP, piața digitală a industriei de transport rutier de mărfuri, arată că cererea crescută de livrări online și lipsa de noi șoferi care să se alăture industriei a creat un „punct de cotitură”, în condițiile în care nu există suficienți șoferi calificați pentru a face față cerințelor actuale de transport rutier de mărfuri.

Datele arată că peste o treime (34%) dintre șoferi au vârsta de 55 de ani sau mai mult, iar vârsta medie europeană este de 47 de ani, ceea ce înseamnă că mulți șoferi de camion se vor îndrepta spre pensionare în următorul deceniu.

În plus, Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere (IRU) a constatat un deficit de 380.000 de șoferi anul trecut, ceea ce reprezintă doar 10% din cerere, iar ofertele de locuri de muncă în sectorul transporturilor și al logisticii înregistrează o creștere de 13% de la o lună la alta în acest an în Europa, ceea ce evidențiază o nevoie urgentă de mai mulți șoferi. 

Secretarul general al IRU, Umberto de Pretto, declară: „Criza deficitului de șoferi din Europa se accelerează rapid, reprezentând o amenințare majoră pentru continent dacă nu se iau măsuri. Prăpastia tot mai mare dintre șoferii care ies la pensie și noii șoferi se va tripla până în 2026, ceea ce va duce la pierderea a peste două milioane de șoferi și va avea un impact asupra a jumătate din toate transporturile de marfă și a milioane de călătorii de pasageri.”

Myra McPartlin, șefa departamentului comercial al SNAP, spune: „Există de mult timp o provocare în ceea ce privește păstrarea șoferilor de TIR, iar când combini acest lucru cu provocările cu care se confruntă Brexit și cu o creștere a cererii de servicii de livrare de la pandemie, industria devine în mod natural nesustenabilă. Numărul șoferilor noi în scădere și al celor care părăsesc industria înseamnă că ne aflăm la un punct de inflexiune.”

Creșterea cererii se datorează în parte afluxului de cumpărături online și de livrări de alimente, datele arătând că, până în 2023, până în prezent, în Europa au avut loc 239 de milioane de livrări de mese și 180 de milioane de livrări de alimente.

Cercetarea Audience de la SNAP arată că lipsa de siguranță în parcările de camioane este o preocupare majoră pentru mulți șoferi și este un alt factor care contribuie la lipsa de personal în Europa.

Comisia pentru transporturi a Parlamentului European a decis la începutul acestui an să impună termene stricte pentru construirea și deschiderea mai multor parcări sigure și securizate în Europa, în încercarea de a suplini deficitul de șoferi – dar SNAP se întreabă dacă acest lucru va fi suficient.

Siguranța șoferilor este primordială și contribuie în mare măsură la asigurarea retenției angajaților, dar acest lucru trebuie făcut în plus față de salarii echitabile și condiții mai bune de conducere.

SNAP Acces și securitate (A&S) se angajează să asigure siguranța și bunăstarea șoferilor. A&S colaborează cu partenerii noștri de servicii pentru a îmbunătăți siguranța stațiilor de camioane din întreaga Europă, furnizând șoferilor, prin intermediul aplicației Intruck, toate detaliile de securitate din fiecare stație, pentru a le permite să ia propriile decizii cu privire la locul de odihnă. Acest lucru le asigură că se opresc în siguranță pentru a face pauze regulate și pentru a-și păstra concentrarea asupra drumului care îi așteaptă. Dacă ritmul continuă, previziunile Cedefop4 arată că, până în 2035, industria „șoferilor și a operatorilor de vehicule” va înregistra o scădere de 1,6 % în ceea ce privește creșterea numărului de locuri de muncă, în pofida cererii în creștere și a solicitărilor pentru mai mulți șoferi.

Articole similare

Ad