Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Stellantis și Orano încheie un acord de reciclare a bateriilor vehiculelor electrice

Stellantis și Orano au semnat un memorandum de înțelegere pentru a înființa o întreprindere comună dedicată reciclării bateriilor de vehicule electrice scoase din uz și deșeurilor produse de gigafabricatele din Europa și America de Nord.

Parteneriatul are ca obiectiv consolidarea poziției Stellantis în lanțul valoric al bateriilor pentru vehicule electrice, asigurând accesul la resurse, precum cobalt, nichel și litiu, esențiale pentru electrificarea și tranziția energetică.

Prin acest joint-venture, Stellantis urmărește să sprijine gestionarea materialelor durabile pentru bateriile de vehicule electrice, aliniindu-se cu obiectivele de dezvoltare sustenabile și cu direcția economiei circulare.

Totodată, întreprinderea comună va utiliza tehnologia cu emisii reduse de carbon a companiei Orano pentru a recicla integral materialele din bateriile litiu-ion și pentru a produce noi materiale catodice, cunoscute sub numele de „black mass” sau „active mass”. Aceste materiale vor fi rafinate într-o uzină hidrometalurgică din Dunkerque, Franța pentru a fi reutilizate în baterii, creând astfel o economie circulare în acest domeniu.

Cu o abordare inovatoare de pretratare și tehnologie hidrometalurgică avansată, rata de recuperare a metalelor poate depăși 90%, ceea ce sprijină producătorii de echipamente originale în atingerea obiectivelor Comisiei Europene privind sustenabilitatea modelului de afaceri.

Parteneriatul reprezintă un angajament semnificativ al industriei pentru sprijinirea economiei circulare în ceea ce privește producția și consumul de baterii pentru vehicule electrice. Producția în cadrul acestei întreprinderi comune este programată să înceapă în prima parte a anului 2026, aducând beneficii durabile pentru angajați și pentru mediul înconjurător.

„Obiectivele au confirmat necesitatea de a găsi soluții, precum aceasta cu Orano pentru a face față provocării reprezentate de penuria de resurse naturale și de sustenabilitate. Ghidată de planul nostru strategic Dare Forward 2030, Stellantis se angajează să își schimbe modelul de producție și de consum, îndeplinindu-și angajamentul privind economia circulară.”,

a declarat Alison Jones, Stellantis Senior Vice President, Circular Economy Business Unit.

„Suntem încântați de acest parteneriat cu un jucător important, precum Stellantis pentru a lucra împreună în reciclarea bateriilor electrice uzate. Suntem mândri să aducem expertiza și know-how-ul nostru, care permite o adevărată buclă închisă. Orano își continuă angajamentul de a dezvolta o economie cu emisii reduse de carbon prin reciclarea materialelor strategice pentru tranziția energetică și economia circulară.”,

a declarat Guillaume Dureau, Director of Innovation, R&D and Nuclear Medicine, Magnets and Batteries.

Articole similare

Ad