Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cushman & Wakefield Echinox: Anul 2023 aduce o creștere de 35% în suprafața medie a tranzacțiilor cu spații de birouri

  • Foto: Cushman & Wakefield Echinox

Potrivit datelor furnizate de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, în primele 9 luni ale acestui an, suprafața medie a unei tranzacții de spații de birouri a fost de 1.810 metri pătrați, cel mai înalt nivel din ultimii 4 ani și aproape de recordul din 2019 de 1.900 metri pătrați.

Acest lucru indică o creștere de 35% față de anii 2022 și 2021 în suprafața medie a tranzacțiilor cu birouri, ceea ce a dus la o activitate totală de închiriere de 347.000 metri pătrați în primele 9 luni, cu 56% peste volumul din aceeași perioadă a anului precedent.

De asemenea, trimestrul al treilea a stabilit un record trimestrial istoric în ceea ce privește cererea de spații de birouri, cu o suprafață totală de 157.100 metri pătrați contractată în București.

Conform datelor, dacă această tendință de creștere se menține în ultimul trimestru, este posibil să asistăm pentru prima dată în istorie la depășirea pragului de 400.000 metri pătrați de spații de birouri tranzacționate într-un singur an.

Cu toate acestea, este important de menționat că cererea netă (excluzând renegocierile contractelor existente) a reprezentat 35% din volumul total închiriat în trimestrul 3 și 44% în primele 9 luni. Rata de neocupare a înregistrat o ușoară scădere, situându-se la 14,9%, în comparație cu 15,2% la începutul anului.

În trimestrul al treilea 2023, a avut loc finalizarea celei de-a doua clădiri a proiectului de birouri U-Center dezvoltat de Forte Partners în zona centrală a Bucureștiului, adăugând 32.500 metri pătrați GLA la stocul existent. Astfel, livrările de noi spații de birouri în primele 9 luni ale anului au totalizat 102.500 metri pătrați, ridicând stocul la 3,41 milioane de metri pătrați.

În ceea ce privește chiria, aceasta s-a menținut stabilă în trimestrul al treilea, fără mișcări semnificative în principalele subpiețe, cu o chirie de referință din zona CBD la nivelul anterior de €22,00/mp/lună.

Cu privire la proiectele aflate în construcție, oferta este destul de limitată, cu aproximativ 80.000 de metri pătrați de astfel de spații. Totodată, fiind cel mai scăzut nivel din ultimii 16 ani, datorat incertitudinilor legate de problemele urbanistice. Prin urmare, este dificil de prognozat câtă suprafață de birouri va fi livrată după anii 2024-2025 fără o soluție clară privind subiectele menționate anterior, în timp ce proiecte cu o suprafață de peste 300.000 metri pătrați așteaptă să primească autorizațiile necesare pentru a începe construcția.

În ultimii trei ani, departamentul de birouri al Cushman & Wakefield Echinox a oferit consultanță pentru tranzacții de închiriere de peste 170.000 de metri pătrați la nivel național.

„Piața de birouri din București traversează o perioadă dinamică și vedem conturarea unor noi direcții din punct de vedere al cererii. În acest sens, observăm o diversificare a domeniilor de activitate a companiilor care contractează spații de birouri moderne, astfel că sectorul IT&C, care acumula în mod normal aproximativ 40%-50% din suprafața tranzacționată într-un an, a început să piardă din cota de piață si a crescut cererea primită din partea companiilor de producție, cele de servicii profesionale, de servicii financiare, operatorilor de clinici și spitale private și chiar unități de învățământ private. De remarcat este și faptul că, deși cea mai mare parte a cererii este reprezentată de contracte de renegociere pentru spațiile existente, companiile au decis în general să își mențină suprafața ocupată, iar în unele cazuri chiar să se extindă. Există și companii care și-au recalibrat necesarul de spații de birouri și au renunțat la o parte din acestea în urma renegocierilor, fenomen care probabil va continua și în următoarele luni, însă credem că lucrurile se vor stabiliza treptat începând din al doilea semestru din 2024.”,

a declarat Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox.

Articole similare

Ad