Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Dinspre Paris spre Madrid au crescut și tarifele spot, și cele din contracte

Conform barometrului realizat de Upply, Ti și IRU (Upply – Market insights), în al treilea trimestru al acestui an tarifele de transport pe bază de contract de la Madrid la Paris au scăzut cu 0,8% față de trimestrul anterior, până la o medie de 1.563 de euro (1,23 de euro/km), dar sunt cu 0,4% mai mari decât în trimestrul al treilea din 2022. Iar tarifele spot au scăzut cu 1,9% față de trimestrul anterior și cu 11,7% față de perioada similară din 2022.

Pe sensul celălalt, dinspre Paris spre Madrid, și tarifele din contracte și cele spot au crescut: primele cu 0,4% față de trimestrul anterior și cu 17,7% față de perioada similară din 2022, până la o medie de 1.579 de euro (1,24 de euro/.km), iar cele spot cu 1,9%, respectiv 0,2%, până la 1.604 euro (1,26 de euro/km).

Cererea de bunuri din Franța rămâne scăzută față de anii precedenți, cu puține semne de creștere a indicatorilor cheie. Datele de la INSEE (Institutul Național de Statistică din Franța) pentru trimestrul al treilea din 2023 indică o scădere cu 1,3% a consumului total, mai ales din cauza scăderii cu 7,6% a consumului de alimente – în timp ce consumul de bunuri ce înglobează tehnologie a crescut cu 2,8% față de anul precedent și este în scădere cu 1,7% față de 2021.

Deci cererea mai mică nu permite creșterea prețurilor de transport, ci duce la al patrulea trimestru consecutiv de scădere a tarifelor spot. E drept că ele au scăzut de această dată mai puțin decât în lunile anterioare, ceea ce sugerează o normalizare a pieței la un nivel cu 20% peste cel din 2019.

Pe de altă parte, în economia spaniolă rata inflației este mai mică, de 3,5% în septembrie 2023, față de un vârf de 10,8% în iulie 2022. Datele privind consumul sugerează că cererea populației rămâne slabă, cheltuielile scăzând cu 1,2% în trimestrul al treilea din 2023 față de al doilea, dar fiind în creștere cu 1,3% față de perioada similară din 2022. Producția totală spaniolă a scăzut cu 0,4% față de trimestrul anterior și cu 1,3% față de anul anterior. Cu toate acestea, producția de vehicule a crescut, datele Eurostat arătând un plus de 3,4% față de trimestrul al treilea din 2022, ceea ce a dus la creșterea cererii de bunuri intermediare și de capital din Spania.

Tarifele nu sunt influențate doar de cerere, ci și de costurile operatorilor, astfel că, acolo unde a avut loc o creștere a prețurilor de transport sau acolo unde scăderea nu a fost pe măsura scăderii cererii, asta s-a întâmplat din cauza cheltuielilor mai mari: pentru cursele din Spania spre Franța forța de muncă din transporturi costă cu 7,1% mai mult decât în trimestrul al treilea din 2022, motorina din Spania este mai scumpă cu 4,7% față de trimestrul anterior și cu 20,0% față de anul anterior, iar prețul pieselor de schimb și al întreținerii vehiculelor a crescut și el cu peste 14%, de data aceasta față de 2019. Pe măsură ce activitatea economică din ambele țări continuă să încetinească, cererea mai mică de transport încă are capacitatea de a duce la scăderea tarifelor spot, dar această scădere este mai mică decât în ultimele trimestre, sugerând o oarecare normalizare, și încă la un nivel mult mai ridicat decât în anii precedenți din cauza costurilor mult mai mari.

Articole similare

Ad