Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Tarifele dintre Franța și Germania, între cererea scăzută și costurile tot mai mari

Pe ruta dinspre Duisburg spre Lille, tarifele de transport pe bază de contract au scăzut în al treilea trimestru din 2023 cu 1,2% față de trimestrul anterior și cu 7,1% față de anul anterior, conform barometrului realizat de Upply, Ti și IRU (Upply – Market insights), până la o medie de 677 de euro (2,24 de euro/km). Iar tarifele spot au fost în medie de 713 euro (2,36 de euro/km), în scădere cu 2,1% față de trimestrul anterior și cu 12,8% față de al treilea trimestru din 2022.

La retur, tarifele din contracte au fost de 491 de euro (1,63 de euro/km) în scădere cu 2,6% față de trimestrul anterior și cu 1% față de anul anterior, și cele spot au fost de 532 de euro (1,76 de euro/km), în scădere cu 0,3%, respectiv cu 10,9%.

În Franța, pentru al treilea trimestru din 2023, datele de la institutul de statistică INSEE arată o creștere trimestrială de 0,9% a cheltuielilor gospodăriilor, dar cu 1,3% sub nivelul de acum un an. Producția nu a înregistrat nicio modificare generală a volumului, a crescut doar cu 0,7% față de anul precedent, dar este cu 3,6% sub valoarea din 2021. Deci tarifele de transport spre Franța par să se stabilizeze ca urmare a cererii stabile, dar scăzute.

Pentru cursele din Franța spre Germania tarifele din contracte au scăzut cu 2,6%, ceea ce reflectă o scădere continuă a așteptărilor pe termen lung privind producția germană. Indicatorii generali vorbesc despre o economie germană în stagnare și în recesiune. În ceea ce privește consumatorii, comerțul cu amănuntul a scăzut cu 2,3% față de trimestrul anterior și a fost mai mic în șase din ultimele opt luni. Producția a scăzut cu 1,7% față de trimestrul anterior și chiar și cea de vehicule a fost cu 5,5% mai mică în același interval de timp și este cu 6,8% sub nivelul din 2019. Ca urmare, atât tarifele de transport spot, cât și cele din contracte către Germania au potențial de a scădea și mai mult, deoarece volumul estimat de capacitate necesar în Germania continuă să scadă. Dacă însă nivelurile cererii consumatorilor și industriei din ambele țări sunt în scădere față de nivelurile istorice din 2019, costurile sunt considerabil mai mari și, prin urmare, tarifele de transport rămân mari. Costurile de întreținere a vehiculelor în Franța au crescut cu 21,1% față de 2019 și în Germania cu 24,0%, motorina a crescut cu 26,0%, respectiv 39,5% (numai în trimestrul al treilea din 2023 a fost cu 4,6%, respectiv 7,2% mai mare față de trimestrul anterior), iar în trimestrul al doilea din 2023 salariile din transport și depozitare au crescut cu 6,5% față de anul trecut în Franța și mai puțin, cu 2,1%, în Germania, din cauza scăderii activității. Astfel că pe termen scurt combustibilul, forța de muncă și taxele de drum vor ține sus baza de cheltuieli, deoarece se așteaptă ca în Germania salariul minim și salariile în general să crească pe termen mediu cu 6,6% dacă cererea își revine și este nevoie de mai multă forță de muncă.

Articole similare

Ad