Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Portul Hamburg: Manipularea containerelor începe să se redreseze

În trimestrul al treilea, manipularea containerelor în Portul Hamburg a înregistrat o creștere semnificativă de 2,4%, atingând un total de două milioane de TEU în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent.

Manipularea containerelor în portul universal Hamburg continuă să fie influențat de condițiile de operare naționale și globale. În ciuda acestor circumstanțe, producția de containere în port a reușit să se redreseze în al treilea trimestru. În plus, numărul de escale ale navelor a crescut, în special, comerțul cu containere între Hamburg și SUA. Mai mult, comerțul cu Asia a crescut din nou în al treilea trimestru. În conformitate cu evoluțiile pozitive din acest trimestru, transportul interior a înregistrat o ușoară redresare, în timp ce serviciile de transbordare continuă să fie influențate de condițiile de operare internaționale. Cu toate acestea, nu se poate cuantifica încă ce influență vor avea rezultatele pe întregul parcurs al anului.

„Acest rezultat, deși reprezintă doar o parte din imaginea de ansamblu, arată că traficul de containere în Portul Hamburg trece printr-o perioadă de redresare. Având în vedere porturile din North Range, vom fi singurii care vor prezenta un rezultat pozitiv pentru manipularea containerelor în al treilea trimestru. Acest lucru arată că suntem capabili să ne creștem cota de piață.”,

a declarat Axel Mattern, directorul general al Port of Hamburg Marketing – HHM.

Cu toate acestea, pe parcursul primelor nouă luni, în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, Portul Hamburg a înregistrat 5,84 milioane de TEU, reprezentând o scădere de 7,4%. Reamintim că, în prima jumătate a anului, scăderea volumului de containere a fost de 11,7%. Per total, în perioada ianuarie-septembrie 2023, companiile portuare din Hamburg au manipulat 86,6 milioane de tone de mărfuri maritime, ceea ce rezultă o reducere de 5,6% față de aceeași perioadă a anului precedent. În aceeași perioadă, traficul de mărfuri în vrac, de 27,4 milioane de tone și cu reducerea minimă de – 0,3%, a rămas practic la același nivel. 

În privința comerțului din SUA, manipularea containerelor de 171.000 TEU, nu numai că a atins un nou volum record trimestrial, dar și o creștere din nou accelerată. În timp ce primul semestru se situa la 7,4%, în primele trei trimestre a ajuns deja la 9,4%, respectiv 483.000 TEU.

Comerțul din Asia, care este atât de important pentru Hamburg, și-a revenit în al treilea trimestru al anului 2023 cu 7,8% față de același trimestru al anului precedent. Manipularea containerelor cu China a crescut cu 8,8% în al treilea trimestru. Însă, dacă luăm în considerare primele nouă luni ale acestui an, traficul de containere cu Asia, de 3 milioane de TEU, este cu 6,7% mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Tot mai multe nave fac escală în portul Hamburg. Astfel, în primele nouă luni, au fost primite peste 3.500 de nave cu capacitate de transport de containere, reprezentând o creștere de 1,8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Atunci când sunt defalcate pe categorii cu dimensiuni individuale, reiese că, în primele nouă luni, numărul de nave pentru containere foarte mari și de nave Panamax clasice care fac escală în portul Hamburg a crescut cu aproximativ o treime. În plus, numărul de escale ale portcontainerelor Megamax cu peste 24.000 TEU s-a majorat și mai mult. În total, 204 de nave din această categorie au făcut escală în Portul Hamburg, însemnând o creștere de 17,9% în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent.

În primele trei trimestre, Căile Ferate Portuare au transportat circa 1,9 milioane de TEU, o scăderea parțial recuperată din prima jumătate a anului, care se situează cu -4,7% în intervalul așteptat. În toate situațiile de transport, în primele trei trimestre au fost transportate 3,9 milioane de TEU, marcând o ușoară reducere de 3,4%. În privința serviciilor de transbordare, acestea au scăzut cu 14,5%, ajungând la un debit de 1,9 milioane de TEU, în timp ce în primele nouă luni ale anului se arată a fi volatile.

Rezultatul pentru debitul de containere din al treilea trimestru indică un semnal pozitiv.

„Cu toate acestea, nu se poate preciza încă în ce măsură acest lucru poate influența pozitiv rezultatul anual, deoarece condițiile de operare geopolitice dificile în curs de desfășurare și așteptările reduse încă o dată, privind creșterea economică în Germania pentru acest an, împiedică orice declarație concretă.”,

a completat Axel Mattern în mod analitic.

Articole similare

Ad