Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Clujeanul Stelian Bompa este MECANICUL ANULUI în România

Ediția din acest an a concursului MECANICUL ANULUI și-a desemnat câștigătorii. Marele trofeu rămâne la Cluj-Napoca, locul unde a avut loc și finala națională aseară, pe 18 noiembrie. În uralele sălii care l-a aplaudat în picioare pentru cea mai rapidă victorie din istoria competiției, Stelian Bompa a plecat acasă cu marele premiu, o mașină HYUNDAI New i10 pe care a reparat-o în mai puțin de 4 minute! Evenimentul a fost organizat de AD AUTO TOTAL.  

Stelian Bompa, 40 ani, Cluj-Napoca, câștigător MECANICUL ANULUI, ediția 2023, secțiunea Diagnoză Auto declară: Cred că e important să-ți dai mai departe cunoștințele, pentru că altfel colegii, firma, orașul, țara au de pierdut. Sunt la a 4-a participare la concursul MECANICUL ANULUI. Cred că am câștigat pentru că m-am obișnuit deja cu concursul, cu formatul, cu tipul de întrebări, în plus, am avut soția și fiul aici, lângă mine, să mă susțină. Am avut emoții, dar am încercat să-mi păstrez calmul… La proba practică, e prima dată când fac o diagnoză pe un Hyundai, dar experiența contează, și cât timp lucrezi în fiecare zi și studiezi.

Un diagnostician auto bun trebuie să fie nu neapărat autodidact, dar să-și rezerve timp studiului individual. Contează enorm cât timpși ce fel de cursuri faci. Mașinile, în principiu, se aseamănă între ele. Stelian este coordonator tehnic Autoworld pe mărcile Audi, Wolskswagen, Volvo și Toyota, are în subordine tehnicieni și mecanici și se ocupă de școlarizările lor. Născut în județul Mureș și stabilit în Cluj din 2006, Bompa spune că munca sa și dedicarea au fost recunoscute în mod spectaculos în finala MECANICUL ANULUI, unde și-a testat limitele într-o întrecere tensionată, contra-cronometru, în fața suceveanului Laurențiu Paicu: 2 mașini identice pe scenă, cu aceeași defecțiune. Performanța sa remarcabilă a ridicat în picioare cei aproape 300 de spectatori din sală, iar momentul în care-a reușit să pună în funcțiune simulatorul în mai puțin de 4 minute a fost punctul culminant al unei competiții unice. 

„De ce câștigătorul suprem al concursului MECANICUL ANULUI este dat de cel care câștigă la secțiunea diagnoză auto, și nu la mecanică? Diagnoza este acum cea mai complexă ramură a industriei de reparații auto. Un diagnostician complet trebuie să aibă noțiuni de bază de mecanică, noțiuni aprofundate de electrică și electricitate, capacitatea de-a utiliza instrumentele (tester, osciloscop), să citescă scheme electrice și să cunoască parametrii unui sistem (injecție, frânare, aer condiționat)”, a spus Ionuț Ion, membru al juriului

Juriul concursului național MECANICUL ANULUI a fost format din trainerii ACADEMIEI AUTO AD AUTO TOTAL, profesioniști care au la activ mii de ore de formare furnizate mecanicilor și diagnosticienilor români, și care specializează traineri în toată Europa. Un eveniment-reper din 2011 încoace pentru sectorul reparațiilor auto, după cum consideră Gabriel Zane, director marketing, AD AUTO TOTAL, MECANICUL ANULUI demonstrează țării întregi ce înseamnă să-ți respecți meseria și s-o faci cu mândrie. Sunt peste 13.000 service-uri auto autorizate RAR în toată țara. La această ediție a concursului, a 13-a, s-au înscris peste 1.500 de participanți din 39 de județe, iar cei mai buni au câștigat în finală la diferențe de secunde. 

Dan Petre Voicu, București, 48 de ani, câștigător MECANICUL ANULUI, ediția 2023, secțiunea Mecanică Auto: „E prima oară în viața mea când câștig un premiu. N-am fost premiant nici când eram mic la școală.. Practic meseria asta de când am terminat liceul, în 1993. Lucrez pentru mașinile de colecție ale domnului Țiriac, e o colecție bine-cunoscută care cuprinde sute de modele clasice. Printre cele mai scumpe mașini care mi-au trecut prin mână sunt un Bugatti Type 57 Ventoux din anul 1939, a cărui valoare e estimată la aproape 800.000 EUR, sau mașini de epocă precum Rolls Royce-uri Phantom. Repar tot, și prin casă, dacă mă roagă soția, tot ce ține de șurubăreală, dar nu intru în bucătărie și… nu zugrăvesc”.

În finala de la mecanică, Dan Petre Voicu a avut de schimbat bucșile basculă spate de pe un BMW X5. Bucureșteanul a finalizat operațiunea în mai puțin de 10 minute, urmând cu precizie pașii corecți.  

Eugen Niculae, București, 39 ani, câștigător MECANICUL ANULUI, ediția 2023, secțiunea Vopsitorie:  Este primul premiu pe care-l câștig, dar nu-l consider neapărat un premiu. A fost rezultatul muncii mele, un premiu meritat. Ceea ce mă determină să fiu cel mai bun sunt clienții, pentru că dacă ceva nu a ieșit bine, imediat se vede. Se întoarce mașina și trebuie s-o faci de două ori. Prefer s-o fac din prima bine și gata. Tata a fost mecanic auto, frații mei sunt tinichigii, cei mai buni prieteni sunt vopsitori, tinichigii, și asta m-a făcut să urmez acest drum. Un vopsitor bun ar trebui să fie ca mine, să fie profesionsist, să facă ceea ce face cu pasiune și atunci vin toate de la sine. Cel mai elaborat proces de vopsire pe care l-am realizat a durat 2 luni, pentru un Citroen DS care a fost expus la Salonul Internațional, la SIAF 2018, o mașină veche din 1950. Sunt deschis să-mi împărtășesc cunoștințele oricui își dorește să învețe. Am avut ucenici, vin, iar mai apoi pleacă la mai bine. Unul dintre ei a stat un an de zile lângă mine, iar mai apoi a plecat la 5.000 euroîn Elveția, bani pe care nu-i faci în România”. 

În fiecare an, se strâng aici reparatori din toate colțurile țării care pun o enormă pasiune în tot ce fac. Mecanicul Anului e un concurs unic, care oferă binemeritata șansă a tuturor mecanicilor să strălucească. Mecanicul Anului este evenimentul care oferă întotdeauna oportunitatea de a fi alături de profesioniști, de cei mai buni.

Când este vorba despre AD Auto Total, MANN FILTER și Mecanicul Anului în România, vorbim despre o tradiție. O tradiție care se întinde pe mulți ani, încă de la începutul acestui eveniment. Cei de la MANN FILTER, sunt bucuroși ca pot aduce o mică contribuție la creșterea calității service-urilor auto din România. Până la urmă, a avea mecanici mai buni înseamnă mașini mai bune, iar acestea la rândul lor, duc la un trafic mai sigur.

Ioan Popa, Cugir, Alba, 54 ani, câștigător MECANICUL ANULUI, ediția 2023, secțiunea Vulcanizare: Este cel mai important premiu pe care l-am luat. Dacă văd clientul mulțumit și-l văd că revine în service, atunci îmi dau seama că am făcut ce trebuie. Pe viitor vreau să-mi fac propria mea afacere, eu mă ocup și de partea mecanică, nu doar de vulcanizare. Cred că din acest motiv revin clienții la mine, pentru că lucrez cu foarte mare atenție. Am avut, de exemplu, în service, mașini la care doar o jantă valora 1.400 euro, și acolo trebuie să fii foarte atent. Cel mai important e să lucrezi cu responsabilitate și să îl faci pe om să fie mulțumit. Pasiunea pentru mașini mă determină să vreau să fiu cel mai bun în acest domeniu” MECANICUL ANULUI 2023 a fost un eveniment susținut de Bosch, MANN FILTER, Castrol, Valvoline, Hengst, Varta, Ate și MEYLE.  

Articole similare

Ad