Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Deputații europeni au adoptat planurile pentru a asigura aprovizionarea UE cu materii prime critice

Parlamentul European a dat undă verde planurilor de stimulare a aprovizionării UE cu materii prime strategice (cobalt, litiu și altele).

Legea materiilor prime critice a fost concepută pentru a face Uniunea mai competitivă, reducând birocrația, încurajând inovația de-a lungul întregului lanț valoric și sprijinind IMM-urile. De asemenea, își propune să stimuleze cercetarea, dezvoltarea de materiale alternative și metode de exploatare și producție mai ecologice.

Legislația va institui stimulente economice și un cadru de afaceri mai stabil și mai sigur pentru proiectele miniere și de reciclare, cu proceduri de autorizare mai rapide și mai simple.

În timpul negocierilor cu Consiliul cu privire la lege, deputații europeni au insistat pentru o atenție deosebită acordată producției și extinderii la scară largă a materialelor care pot înlocui materiile prime strategice. Ei au asigurat stabilirea de obiective pentru a stimula extracția de materii prime din deșeuri. Deputații au insistat și asupra necesității reducerii birocrației pentru companii, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri).

Parteneriatele strategice dintre UE și țările terțe privind materiile prime critice sunt, de asemenea, importante, pentru a diversifica aprovizionarea, astfel că au fost asigurate măsuri pentru a deschide calea pentru parteneriate pe termen lung, cu transfer de cunoștințe și tehnologie, formare și perfecţionare pentru noi locuri de muncă ,cu condiții de muncă și venituri mai bune, precum și extracție și procesare la cele mai bune standarde ecologice în țările partenere.

Europarlamentarul Nicola Beer (Renew, DE) a declarat: „Legea este un model de politică industrială, pentru o aprovizionare sigură și durabilă cu materii prime în Europa. Cu stimulente economice specifice, asigurăm planificarea proiectelor pentru investitorii privați – prin puncte unice de contact pentru companii și proceduri de autorizare rapide și simple, cu termene clare pentru autoritățile naționale. Acest lucru va stimula mineritul, procesarea și reciclarea în Europa”.

Legea materiilor prime critice a fost adoptată cu 549 de voturi pentru, 43 împotrivă și 24 de abțineri. Acum va trebui să fie aprobată oficial de către Consiliu înainte de publicarea în Jurnalul Oficial.

Odată cu trecerea globală către energiile regenerabile și digitalizarea economiilor și societăților, cererea pentru aceste materii prime strategice va crește rapid în următoarele decenii.

Legea materiilor prime critice reflectă mai multe propuneri ale Conferinței privind viitorul Europei, în special Propunerea 5 (Consum, ambalare și producție durabile) și Propunerea 17 (Reducerea dependenței UE de actorii străini în sectoare strategice din punct de vedere economic). Aceste inițiative se concentrează pe durabilitate, autonomia economică și reziliența sectorului strategic, teme cheie ale Conferinței.

Articole similare

Ad