Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

DSLV: măsurile de austeritate luate în Germania vor afecta transportatorii și întreaga economie

Potrivit Asociației Federale a Expeditorilor și Logisticienilor din Germania (DSLV), măsurile anunțate de guvernul federal pe 13 decembrie 2023 și menite să acopere găurile din bugetul țării pe 2024 vor pune o povară suplimentară asupra economiei și vor încetini redresarea.

Asociația este nemulțumită mai ales de creșterea prețului tonei de CO2 reglementat în Legea privind comercializarea emisiilor de combustibili de la 30 la 45 de euro începând cu 1 ianuarie 2024, care, împreună cu suprataxa de CO2 aplicată de la 1 decembrie 2023 taxei de drum pentru camioane, va face ca prețul CO2 pentru transportul rutier de mărfuri să ajungă la 245 de euro/t. Iar în 2025 este planificată o nouă creștere, până la un total de 255 de euro/t.

DSLV este de părere că e normal să ia măsuri de austeritate și să se încerce atragerea de venituri suplimentare la buget prin impozite indirecte, dar amintește că la instalarea guvernului de coaliție din prezent acesta a promis să nu taxeze transportul rutier de mărfuri de mai multe ori. Or, acum exact asta face, prin creșterea taxei pe CO2 pentru motorină – care este în prezent singura propulsie disponibilă pentru transportul rutier de mărfuri – într-o măsură chiar mai mare decât era planificat inițial. Ceea ce determină ca, la un volum anual de 20 de miliarde de litri de motorină cumpărați în Germania și la o creștere planificată a taxei pe CO2 de 4 cenți/l, costul cu transportul rutier să crească în 2024 cu 800 de milioane de euro.

În plus, în măsurile anunțate de guvern se întrevede amenințarea creșterii prețurilor la energia electrică, ceea ce va împiedica trecerea la camioane cu propulsie electrică.

În ceea ce privește reducerile bugetare care nu au fost concretizate încă, DSLV este de părere că Bundestagul trebuie să cântărească foarte atent unde să facă aceste tăieri și să evite ca rutele de transport de mărfuri (rutiere, feroviare și fluviale), importante pentru mediul de afaceri din Germania, să fie neglijate din punct de vedere financiar.

Sursă foto: Toll Collect

Articole similare

Ad