Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

ROADPOL înregistrează o creștere de 18% a numărului de încălcări ale normelor în ceea ce privește camioanele

O creștere de 18% a ratei de încălcare a normelor privind camioanele a fost înregistrată de către forțele de poliție rutieră asociate ROADPOL în timpul unei acțiuni recente de aplicare a legii la nivel paneuropean.

Campania s-a desfășurat în luna noiembrie sub sigla operațională ROADPOL Truck&Bus și a fost cea de-a treia din acest an, axată pe controlul transportului comercial de mărfuri și de persoane.

La operațiunea comună au luat parte 17 țări. Conform informațiilor oferite de acestea, au fost verificate 245.500 de camioane și 11.261 de autobuze. În timpul acestei săptămâni de control au fost constatate 38.589 de încălcări (79.152 de camioane și 8.796 de autobuze). De 2.556 de ori a trebuit să se interzică continuarea călătoriei până când șoferul și-a luat perioada de odihnă legală sau până când starea corespunzătoare a vehiculelor sau a încărcăturii a fost restabilită.

Rata de reclamații a fost de 26,23% pentru transportul de marfă, ceea ce reprezintă o creștere de 18% în comparație cu rezultatele aceleiași operațiuni din urmă cu un an (22,81%). În mod alarmant, rata de încălcare în rândul autobuzelor a fost de 6,96%, mai mică decât cea înregistrată în rândul camioanelor, dar totuși cu 17% mai mare decât cea înregistrată în rândul autobuzelor cu un an în urmă (5,91%).

„Pentru traficul de marfă, acest lucru înseamnă că una sau mai multe încălcări au fost constatate la 1 din 4 camioane verificate. Acest lucru arată că traficul de marfă reprezintă un risc major pentru siguranța rutieră și că monitorizarea este în continuare necesară. Polițiștii europeni au un standard foarte ridicat de pregătire în ceea ce privește controalele în traficul greu, ceea ce se reflectă în rata ridicată de încălcare”, a declarat președintele Grupului de lucru operațional ROADPOL, comisarul-șef Jana Peleskova, de la Poliția din Republica Cehă.

În cazul camioanelor, cele mai multe infracțiuni au fost constatate în cazul depășirii timpului de conducere, al setărilor sau manipulării tahografului, al vitezei și al infracțiunilor tehnice (inclusiv încărcături supraponderale și nesigure). Din totalul de vehicule verificate – 9.846 camioane și 522 autobuze – 10.368 de șoferi au încălcat reglementările sociale valabile la nivel european, ceea ce înseamnă că au condus autovehiculul mai mult timp decât este permis prin lege, fără a respecta pauzele obligatorii. De asemenea, 307 șoferi au fost găsiți participând la traficul rutier sub influența alcoolului, precum și 106 șoferi sub influența drogurilor. În 5.033 de cazuri (4.911 camioane, 122 autobuze) au fost constatate defecțiuni tehnice grave. 1.695 de camioane (< 12 tone), 1.211 camioane (> 12 tone) și 113 autobuze au fost găsite cu supraponderabilitate. Asigurarea încărcăturii a fost insuficientă la 1.631 de camioane. De 4.834 de ori tahografele prescrise nu au fost gestionate corespunzător. În 344 de cazuri au fost detectate manipulări ale tahografelor digitale.

„Bâjbâiala cu setările tahografului sau chiar manipularea acestora capătă forme mai mari în fiecare an. Motivul pentru acest tip de fraudă este presiunea concurențială din industria transporturilor, aflată încă în creștere. Beneficiile financiare pentru transportatori pot fi mari, dar riscurile pentru siguranța rutieră sunt mai mari. În special din cauza oboselii șoferilor, pot avea loc coliziuni cu consecințe grave, nu numai pentru șoferul camionului sau al autobuzului, ci și pentru ceilalți participanți la trafic. Multe dintre celelalte încălcări (cum ar fi viteza, asigurarea insuficientă a încărcăturii și defectele tehnice ale vehiculelor) sunt adesea principalele cauze ale coliziunilor grave și trebuie contracarate prin controale asupra traficului de marfă”, a adăugat Peleskova. Potrivit acesteia, rezultatul săptămânii de control arată că inspecțiile în domeniul traficului de mărfuri grele și al transportului de persoane reprezintă în continuare o abordare importantă pentru îmbunătățirea siguranței traficului.

Articole similare

Ad