Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Suedia prelungește termenul limită pentru introducerea tahografelor de a doua generație

Guvernul suedez a prelungit perioada de grație pentru instalarea noilor tahografe inteligente în vehiculele noi, mutând-o de la 31 ianuarie 2024 la 18 august 2025.

Astfel, companiile de transport vor avea mai mult timp pentru a planifica și a realiza procesul de modernizare, care a fost afectat de lipsa tahografelor.

În conformitate cu noile norme, care se vor aplica în perioada 21 august 2023 – 18 august 2025, nu se vor aplica sancțiuni sau amenzi vehiculelor care nu au tahograful inteligent necesar de a doua generație, cu condiția ca acestea să fie înmatriculate pentru prima dată până la 31 decembrie 2023 și să aibă un tahograf inteligent versiunea 1.

Mai mult, există și unele cerințe de care transportatorii trebuie să țină cont, printre care obligativitatea ca vehiculele noi, înmatriculate după 21 august 2023, să aibe montate noile tahografe inteligente. Vechile tahografe inteligente (versiunea 1) vor rămâne valabile până la 18 august 2025, în timp ce transportatorii sunt sfătuiți să înlocuiască vechile tahografe inteligente cu unele noi, cât mai curând posibil.

Asociația suedeză de transport Transportföretagen a afirmat că aceasta va contribui la reducerea stresului și a incertitudinii în rândul companiilor de transport. Cu toate acestea, asociația a precizat că decizia va reprezenta o provocare pentru camioanele și autobuzele suedeze care călătoresc peste graniță, deoarece alte țări nordice nu și-au prelungit perioadele de grație în același mod.

Administrația suedeză a transporturilor a recomandat ca toți cei care au primit un tahograf inteligent versiunea 1 în noul lor vehicul să îl înlocuiască cu versiunea 2, cât mai curând posibil pentru a evita riscul unei situații de deficit sau a lipsei de timp de așteptare la ateliere, atunci când toată lumea va dori să schimbe tahograful în același timp, în august 2025.

Totodată, Comisia a subliniat că deficitul de tahografe este cauzat de mai mulți factori, printre care se numără o penurie globală de semiconductori și o cerere crescută de vehicule. În plus, noile norme vor contribui la asigurarea unei tranziții ușoare și eficiente către noile tahografe.

Sursa foto: tida.ro

Articole similare

Ad