Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Principalele modificări fiscale din 2024 din transportul olandez

Asociația olandeză de transport și logistică TLN a sintetizat principalele schimbări apărute în legislația acestei țări începând cu 1 ianuarie 2024. Astfel, Contractul colectiv de muncă pentru transportul de mărfuri a fost modificat și de acum va exista un salariu minim pe oră, stabilit la 13,27 de euro brut, care se aplică angajaților cu vârsta de peste 21 de ani – cei care nu au împlinit 21 de ani vor avea un procent din această valoare.

Trebuie subliniat însă faptul că în Olanda puțini angajați care intră sub incidența contractului colectiv de muncă din transportul de mărfuri sunt plătiți în funcție de salariul minim. Excepție fac cei de până la 20 de ani inclusiv, care nu dețin un certificat de competență profesională pentru conducerea unui camion sau certificatul de competență profesională necesar pentru operarea unei macarale mobile. Pe baza contractului colectiv de muncă, aceștia primesc un anumit procent din salariul minim legal, procent care este mai mare decât procentul care se aplică acestor angajați în baza Legii privind salariul minim și indemnizația minimă de concediu.

De la 1 ianuarie 2024 vârsta de pensionare conform legii privind pensiile pentru limită de vârstă va fi de 67 de ani și nu se va mai modifica până în 2028, când va fi de 67 de ani și trei luni. Vârsta de pensionare menționată în această lege este importantă, explică TLN, printre altele, pentru angajații cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată. În baza Contractului Colectiv de Muncă pentru transportul de mărfuri, contractul de muncă încetează de drept la împlinirea de către salariat a vârstei de pensionare.

Începând cu 1 ianuarie, indemnizația de călătorie fără taxe este de 0,23 de euro/km. Modificarea ei este importantă, printre altele, tot pentru companiile care plătesc indemnizația în baza Contractului Colectiv de Muncă pentru transportul de mărfuri.

Valoarea indemnizației de lucru la domiciliu fără taxe va fi de 2,35 de euro/zi.

O altă modificare importantă este aceea că, atunci când angajatorul reziliază sau nu reînnoiește contractul de muncă, compensația de tranziție la care are dreptul un angajat din Olanda este începând de la

1 ianuarie de 94.000 de euro brut, iar dacă salariul acelui angajat pentru 12 luni este mai mare de atât compensația va fi egală cu salariul.

Articole similare

Ad