Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Consecințele protestelor din Germania, prin ochii unui consilier juridic

În condițiile în care în Germania sunt planificate numeroase greve în această săptămână – a transportatorilor, a fermierilor, a expeditorilor de mărfuri, a mecanicilor de tren de la Deutsche Bahn – publicația VerkehrsRundschau a consultat un expert juridic care a răspuns la cele mai importante întrebări pe care le au angajatorii și angajații din transporturi.

Potrivit acestuia, clienții companiilor de transport care participă la proteste nu au dreptul să-și rezilieze contractele cu ele. Dar situația este diferită dacă obligațiile contractuale nu sunt îndeplinite ca urmare a participării la săptămâna de grevă și, de exemplu, nu se fac livrările convenite – în acest caz nu există protecție legală pentru transportatori, ci sunt posibile reduceri de plată, penalități contractuale, cereri de despăgubire și chiar rezilieri ale contractelor.

În acest sens, transportatorul ar trebui să informeze clientul încă de la început dacă nu îi poate furniza serviciile promise și este posibil să se stipuleze în scris că eventualele restricții datorate săptămânii de protest nu afectează obiectul contractului.

În cazul în care companiile de transport nu pot livra mărfurile la timp din cauza blocajelor de trafic sau a altor restricții din timpul protestelor și pentru că rutele alternative sunt și ele aglomerate, ele au o vină minoră, pentru care de obicei nu există consecințe juridice – penalități contractuale, daune etc. Dar depinde și de clauzele convenite individual în contractele de transport.

În Germania, a mai subliniat consilierul juridic, grevele sunt permise numai în cadrul negocierilor colective și numai în cazul apelurilor la grevă ale sindicatelor. Așa-numitele greve generale pentru a pune în aplicare cererile politice nu sunt, prin urmare, supuse niciunei protecții în temeiul dreptului muncii și sunt chiar interzise. Angajații nu au voie să participe la acțiuni de protest în timpul programului de lucru, cu excepția cazului în care acest lucru a fost permis clar de către angajator. În caz contrar, angajatorul are opțiunea de a emite un avertisment sau de a trece la reduceri salariale ori chiar la concedieri fără preaviz. Situația este diferită dacă un angajat participă la proteste în timpul liber – în acest caz nu există nicio amenințare cu consecințe în conformitate cu legislația muncii, indiferent dacă angajatorul este de acord cu obiectivele protestului sau nu.

Deoarece protestele de săptămâna aceasta au fost anunțate din timp, deci angajații s-au putut pregăti pentru eventualele blocaje în trafic – plecând mai devreme de acasă sau alegând alte mijloace de transport – ei trebuie să suporte, în principiu, așa-numitul risc de navetă în cazul în care întârzie la serviciu. Dar de obicei nu se reduc salariile, deoarece angajații trebuie să facă doar ceea ce este rezonabil – de exemplu, nu ar fi rezonabil să plece cu șase ore mai devreme de acasă pentru un drum care în mod normal durează o oră.

Cererile de despăgubire împotriva companiilor sau asociațiilor greviste nu au șanse de reușită, deoarece mitingurile autorizate sunt acoperite de dreptul de a demonstra – cererile de despăgubiri ar putea fi invocate în cazul unor blocade neanunțate.

Articole similare

Ad