Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

CE a publicat TRACE2, manualul pentru punerea în aplicare a Pachetului Mobilitate

La scurt timp după adoptarea Pachetului Mobilitate din iulie 2020, Comisia Europeană a însărcinat CORTE (Confederation of Road Transport Enforcement), IRU și sindicatul ETF din transportul rutier să elaboreze un manual în care să explice cum se aplică noile reglementări. Astfel că la final de 2023 a fost finalizat și publicat proiectul TRACE2 (TRACE 2 guidance and training materials – European Commission (europa.eu)). Deocamdată materialele sunt disponibile în engleză, dar vor fi disponibile în curând traduceri în limbile țărilor UE.

În așteptarea hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene privind întoarcerea camioanelor în țara de origine, partea din manual privind Regulamentul 1071/2006 a fost amânată.

Manualul nu angajează Comisia Europeană, ci numai Curtea de Justiție a Uniunii Europene are competența de a interpreta cu autoritate dreptul UE.

TRACE2 oferă orientări cu privire la modul de aplicare și control al respectării normelor noi și modificate referitoare la perioadele de conducere și de repaus ale conducătorilor auto, detașarea lor, cabotajul și utilizarea corectă a tahografului și a altor instrumente instituite pentru a facilita punerea în aplicare și controalele.

Obiectivul principal al elaborării acestui material este de a asigura o înțelegere comună a normelor în vigoare și asigurarea consecventă și eficace a respectării lor în întreaga Comunitate, câtă vreme aplicarea corectă și respectarea lor sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor legislației, așa cum au fost ele declarate de instituțiile europene: îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru conducătorii auto, asigurarea unor condiții echitabile de concurență pentru operatori și creșterea siguranței rutiere.

În ceea ce privește cabotajul, detașarea, perioadele de conducere și de repaus și tahograful, noile norme sunt explicate în manualul pentru agenții de control, iar principiul de bază rămâne, așa cum subliniază asociația olandeză de transport și logistică TLN, acela că nu pot fi solicitate mai multe documente decât cele prevăzute de lege.

Articole similare

Ad