Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Tarifele de transport din Franța scăzut în decembrie, pentru a treia lună consecutiv

Evoluția tarifelor de transport rutier din Franța

Din punct de vedere economic, Franța a încheiat anul trecut cu vești ceva mai bune decât se aștepta, în ciuda ușoarei reveniri a inflației (+3,7% în decembrie față de +3,5% în noiembrie). Potrivit celui mai recent sondaj lunar de afaceri realizat de Banque de France, este posibil să se fi înregistrat o creștere a PIB de aproape 0,2% în al patrulea trimestru din 2023, evitându-se astfel stagnarea sau chiar recesiunea. La sondaj au participat 8.500 de manageri de firme care au arătat că activitatea a crescut în decembrie în industrie (mai ales în industria chimică, farmaceutică, auto și metalurgică), în servicii și în construcții. Iar în sectoarele cauciuc/materiale plastice și textile/îmbrăcăminte/încălțăminte activitatea a fost în scădere, dar o scădere mai lentă decât se așteptau acești manageri cu o lună în urmă.

Astfel, climatul de afaceri s-a îmbunătățit cu 0,6 puncte, până la 98, determinat de industrie și servicii (+1 punct fiecare), dar și de comerțul cu amănuntul (+4 puncte), însă rămâne sub media sa pe termen lung, așa cum subliniază institutul de statistică INSEE.

În aceste condiții, barometrul Upply (France: road transport prices still falling in December (upply.com)) indică faptul că tarifele de transport rutier din Franța au scăzut pentru a treia lună consecutiv, de data aceasta cu 1,2% față de noiembrie. Cu alte cuvinte, declinul cumulat din trimestrul al patrulea a ajuns la aproape 3% față de trimestrul al treilea. Scăderea era așteptată, deoarece în noiembrie motorina se ieftinise cu 4,3%, și de obicei modificarea prețului carburantului are impact asupra tarifelor cu întârziere de aproximativ o lună. Prețul motorinei reprezintă pentru transportatorii francezi între 20% și 26,5% din costurile lor totale, deci ieftinirea combustibilului a dus la costuri cu 1,1% mai mici, foarte aproape de scăderea de 1,2% din indicele Upply.

Articole similare

Ad