Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Acordul UE-Ucraina ar urma să fie prelungit până la 30 iunie 2024

Pe 18 ianuarie, federația transportatorilor maghiari MKFE a trimis o scrisoare miniștrilor transporturilor și afacerilor externe din Ungaria, pentru a le cere să înceapă negocierile bilaterale ungaro-ucrainene la nivel guvernamental și să stabilească o poziție comună cu țările V4 cu privire la revizuirea acordului UE-UA. În scrisoarea sa de răspuns din 26 ianuarie 2024, János Lázár, ministrul maghiar al construcțiilor și transporturilor, și-a reafirmat sprijinul pentru revizuirea acordului și restabilirea sistemului de autorizații.

MKFE le-a mai sugerat miniștrilor să inițieze negocieri cu omologii ucraineni pentru a permite firmelor maghiare să facă mai multe curse de transport între cele două țări, în ciuda scutirii parțiale de autorizații. În plus, a atras atenția asupra viitoarei reluări a discuțiilor de la nivelul UE cu privire la extinderea acordului cu Ucraina și le-a cerut ministerelor să depună eforturi pentru a ajunge la o poziție comună cu țările V4, astfel încât ele să fie reprezentate unitar în procesul decizional al UE.

În răspunsul său scris din 26 ianuarie 2024, ministrul János Lázár a subliniat că propunerea inițială a UE ar fi fost de prelungire a acordului rutier UE-UA până la sfârșitul lui 2025, dar, datorită protestelor maghiare, l-a prelungit doar până la 30 iunie 2024. Revizuirea acordului este în curs, iar statele membre vor avea ocazia să discute detaliile în timpul negocierilor din primăvară.

Ministrul a adăugat că este pregătit ca Ungaria să continue să caute o soluție împreună cu partenerii polonezi și slovaci pentru a remedia situația actuală dezechilibrată cauzată de războiul din Ucraina.

Articole similare

Ad