Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

WDP vrea să investească 1,5 miliarde de euro pe piețele cheie

Prezentarea cifrelor anuale ale dezvoltatorului imobiliar logistic WDP arată că 2023 a fost un an încărcat. Acest lucru permite companiei să privească cu încredere spre viitorul apropiat. Până în 2027, vor fi investite 1,5 miliarde de euro pe principalele piețe pe care grupul este prezent, inclusiv în Belgia.

WDP a avut un an excelent, potrivit raportului său anual extins. Depozitele grupului au avut anul trecut o rată de ocupare de 98,5%, cu un „randament inițial net” de 5,3%. Grupul a scos pe piață circa 436.000 mp de spații noi în 2023, închiriate înainte de finalizare. Acest spațiu este distribuit în Belgia, Olanda, Luxemburg și România. În prezent, 553.000 mp se află încă în curs de pregătire. De asemenea, grupul a achiziționat clădiri și terenuri în valoare de 210 milioane de euro în 2023.

Acest lucru va permite WDP să își realizeze planurile ambițioase de creștere pentru 2025 mai repede decât se aștepta. WDP vizează un volum total de investiții de 1,5 miliarde de euro (adică 500 de milioane de euro pe an, cu un impact pe întregul an 2027) în toate activitățile sale și în diferite țări, inclusiv dezvoltări, achiziții, creștere organică și investiții în următoarele domenii.

În al patrulea trimestru al anului 2023, clusterul de logistică urbană de mare randament din București – parte a zonei cheie de comerț cu ridicata din România – are o suprafață de 100.000 m² pe un teren de 300.000 m². Acesta are acces direct la șoseaua de centură existentă și la noua șosea de centură a Bucureștiului, ceea ce îl face ideal pentru aprovizionarea eficientă a comercianților cu amănuntul din capitală și din sud-estul României.

În Belgia, este în dezvoltare o stație de tratare a apei și a unor soluții energetice pe principalele piețe existente și se continuă desfășurarea activităților în Franța și Germania. WDP vrea să dezvolte un proiect brownfield la Grimbergen, amplasamentul fiind situat în apropierea canalului maritim Bruxelles-Scheldt, în apropierea terminalului de containere Vilvoorde. Reamenajarea cuprinde un total de 53.500 m², reprezentând o investiție de aproximativ 26 de milioane de euro. Finalizarea progresivă este programată pentru primul trimestru al anului 2026. Până în 2026, WDP intenționează să dezvolte un total de 258.225 m² în Belgia, inclusiv 30.000 m² în Genk pentru Martin Mathys și până la 123.000 m² în diverse locații în cadrul unor societăți mixte nespecificate.

Pentru Țările de Jos, anunțul privind un complex logistic de ultimă generație în apropierea aeroportului Schiphol este remarcabil. Cu toate acestea, suprafața proiectelor belgiene anunțate este de aproximativ două ori mai mare decât cea planificată pe alte piețe cheie, cum ar fi Olanda și România. Cu câteva zeci de mii de metri pătrați în Franța și Germania, ponderea acestora din urmă în portofoliu rămâne limitată. În mod clar, în ciuda rezultatelor bune pentru 2023, WDP se concentrează pe piețele sale existente înainte de a se lansa în continuarea expansiunii europene. La sfârșitul anului 2023, WDP are o capacitate totală de energie solară de 182 MWp, în creștere cu 69 MWp. Acest lucru se aliniază cu ambiția de a crește capacitatea energetică care utilizează panouri solare la 250 MWp până în 2025. În contextul noului său plan de creștere #BLEND2027, capacitatea vizată va fi majorată la 350 MWp până în 2027. Veniturile anuale preconizate din energia solară ar putea ajunge la 40 de milioane de euro. Aceste noi investiții sunt realizate la o RIR preconizată de ±8%, cuplată cu un randament al costurilor de ~15%. Contribuția lor treptată la contul de profit și pierdere ar trebui să fie luată în considerare din cauza complexității crescute și a duratei de realizare a acestor proiecte (de exemplu, conectarea la rețea) și a prețurilor mai mici ale energiei. Până la 31 decembrie 2023, se află în curs de dezvoltare o instalație cu o capacitate de 82 MWp, ceea ce reprezintă un buget de investiții de 65 de milioane de euro.

Articole similare

Ad