Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

UniCredit a înregistrat un profit net de 8,6 miliarde euro în 2023

UniCredit a anunțat un profit net de 8,6 miliarde de euro pentru întregul an 2023, evidențiind transformarea și orientarea grupului către o excelență sustenabilă, cu un RoTE de 16,6%. De asemenea, întregul an a înregistrat un profit net record de 9,5 miliarde de euro, depășind cu 3 miliarde de euro rezultatul din 2022.

Grupul UniCredit a demonstrat în trimestrul 4 din 2023 (T4 2023) execuția planului strategic și o creștere constantă în toate regiunile, echilibrând cele trei pârghii financiare, precum veniturile nete, costurile și capitalul. Profitul net pentru al patrulea trimestru a ajuns la 2,8 miliarde de euro, față de profitul net de 1,9 miliarde de euro din 2022. Veniturile nete de 5,7 miliarde de euro au inclus venituri nete din dobânzi de 3,6 miliarde de euro, în creștere cu 5,7% față de anul anterior, datorită ratelor mai mari și a transferului bine gestionat al depozitelor. Comisioanele s-au situat la 1,8 miliarde de euro, cu o scădere de 0,6%, comparativ cu 2022, atribuită reducerilor comisioanelor din Italia și costurilor mai mari de securitizare. Excluzând aceste elemente, comisioanele s-au majorat cu 3,5% de la an la an, ceea ce confirmă rezistența grupului în fața condițiilor macroeconomice nefavorabile.

Provizioanele pentru pierderi din credite (“LLP”) s-au ridicat la 300 de milioane de euro sau la un cost al riscului (“CoR”) de 28 de puncte de bază în T4 2023. Astfel, soliditatea calității activelor grupului a fost evidențiată încă o dată de o pierdere constant așteptată scăzută, de expunerile neperformante reduse (“NPE”), cu o acoperire ridicată și suprapuneri existente de 1,8 miliarde de euro pentru portofoliul performant.

Totodată, costurile operaționale au înregistrat 2,5 miliarde de euro, în creștere cu 6,9% de la un trimestru la altul sau cu 0,8% față de anul precedent, în principal din cauza derivelor salariale legate de noul contract colectiv de salarizare din Italia și a bonusurilor de performanță mai mari. În anul fiscal 2023, costurile totale au scăzut cu 1% față de 2022, ajungând la 9,5 miliarde de euro, confirmând capacitatea grupului de a-și apăra disciplina în materie de costuri, în ciuda presiunilor inflaționiste, protejând în același timp creșterea veniturilor, reflectată și de o rată cost-venit (“C/I”) de 39,7%.

Alte acțiuni proactive întreprinse în 2023 au consolidat liniile de apărare existente și au pus bazele pentru a propulsa o viitoare profitabilitate, sub forma: unor costuri de integrare în 2023 de aproximativ 1,1 miliarde de euro, care vor permite transformarea continuă a organizației și direcționarea unor domenii specifice pentru reducerea costurilor; suprapuneri în general stabile pentru portofoliul performant, de 1,8 miliarde de euro, care continuă să protejează calitatea activelor grupului; reduceri ale activelor ponderate în funcție de risc (“RWA”) de circa 24 de miliarde de euro față de 2022, prin programe de securitizare și o mai bună alocare a capitalului la nivel de client, îmbunătățind eficiența capitalului grupului.

Rata CET13 de 15,89% a marcat cea mai bună poziție de capital a Grupului cu creștere de 973 de puncte de bază în ritm anual față de 14,91% CET1r pro forma în anul fiscal 2023, determinată de cele 389 puncte de bază (sau 12 miliarde de euro) de capital generat organic. Această creștere semnificativă deduce deja distribuția totală propusă pentru 2024 de 8,6 miliarde de euro, reprezentând o creștere de 3,35 miliarde de euro față de anul precedent.

Distribuția acționarilor de 8,6 miliarde de euro s-a intenționat să se facă sub forma unor răscumpărări de acțiuni în valoare de 5,6 miliarde de euro și a unor dividende de 3 miliarde de euro, sub rezerva aprobărilor autorităților de supraveghere și ale acționarilor. Aceasta implică o plată totală de 100% din profitul net al lui 2023. UniCredit a început deja executarea unei părți din distribuția anului trecut prin anticiparea unei prime tranșe de răscumpărări de acțiuni în valoare de 2,5 miliarde de euro, începută în octombrie 2023, din care 1,4 miliarde de euro a fost finalizată la finalul lui 2023.

Politica de distribuire a grupului începând cu 2024 introduce o distribuție totală de cel puțin 90% din profitul net. Acumularea dividendelor va crește la 40% din profitul net (de la 35% din profitul net plătit în 2023), iar plata reziduală din profitul net se va face sub formă de răscumpărări de acțiuni. Împărțirea finală între dividende și răscumpărări de acțiuni va depinde de condițiile de piață și va fi decisă după rezultatele din acest an, împreună cu decizia finală privind distribuțiile.

Abordarea distribuției intermediare este preconizată la aproximativ 40% din totalul distribuțiilor pe întregul an.

Introducerea dividendului intermediar pe profitul din 2024 ar trebui să permită distribuiri de aproximativ 10 miliarde de euro în acest an, din care aproximativ 7,2 miliarde de euro legate de distribuția reziduală din 2024 (adică fără a include cele 1,4 miliarde de euro din răscumpărarea de acțiuni din 2023 deja executate anul trecut) și aproximativ 3 miliarde de euro din distribuția intermediară din anul fiscal 2024.

Crearea de valoare pentru acționari rămâne o prioritate, iar acest lucru este demonstrat de îmbunătățirea profitabilității și a indicatorilor actualizați pe acțiune, de asemenea prin intermediul răscumpărărilor de acțiuni, generat în 2023 un EPS6 de 4,71 de euro, o creștere de trei ori față de media 2017-2019, un DPS de 1,78 euro, o creștere de nouă ori față de media 2017-2019, și un TBVPS de 33,3 de euro, +46% față de media 2017-2019.

2023 a fost un an caracterizat de un progres semnificativ în ceea ce privește ambițiile noastre ESG, cu obiective sectoriale net zero și un sprijin continuu pentru clienți într-o tranziție echitabilă. UniCredit rămâne concentrat pe consolidarea atenției sale asupra problemelor sociale, ajutând astfel comunitățile să progreseze. Acest lucru a fost demonstrat prin granturi în valoare de 20,5 milioane de euro pentru sprijinirea tinerilor și a educației, cum ar fi bursele acordate de Fundația UniCredit. Grupul își menține angajamentul de a juca un rol important în funcția socială care depășește cu mult activitățile bancare tradiționale.

UniCredit a fost recunoscută de Top Employers Institute ca Angajator de top în Bulgaria, Germania, Italia și Serbia, precum și de filiala Grupului din Polonia pentru anul 2024. Certificarea ca angajator de top la nivel european este o dovadă a dedicării unei organizații pentru un mediu de lucru mai bun, politici excelente de resurse umane și practici de personal care să permită păstrarea și implicarea talentelor. De asemena, în semn de recunoaștere a succesului financiar al grupului, Banca a fost recunoscută de The Banker cu premiul “Bank of the year”, precum și cu “Bank of the Year in Western Europe”, “Bank of the Year in Italy” și “Bank of the Year in Bulgaria”. Angajații grupului sunt un factor esențial în succesul continuu al companiei, iar aceste premii sunt o dovadă a transformării noastre continue.

Printre principalele evenimente recente din T4 2023 și din ianuarie 2024 includ:

– Lansarea primei tranșe de 2,5 miliarde de euro din programul de răscumpărare de acțiuni pentru 2023; UniCredit a achiziționat un total de 58,2 milioane de acțiuni sau 4,5% din capitalul social de la data lansării până la 30 ianuarie 2024;

– Emiterea cu succes a obligațiunii verzi preferențiale de 750 de milioane de euro;

– Emiterea cu succes a unei obligațiuni capitalizabile Tier 2 de 1,0 miliarde de euro;

– Revizuirea perspectivei Moody’s privind depozitele stabile, recunoscând un profil financiar îmbunătățit;

– Anularea a 72 de milioane de acțiuni proprii la data de 16 ianuarie 2024, egală cu suma acțiunilor rămase în executarea Programului de răscumpărare din 2022 și care nu au fost anulate anterior și a acțiunilor cumpărate în executarea primei tranșe a Programului de răscumpărare din 2023 până la data de 29 decembrie 2023.

Articole similare

Ad