Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Beneficiarii de ajutor de stat, afectați de creșterea ROBOR, vor putea beneficia de o nouă schemă de ajutor de minimis

În contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 și de creșterea indicelui ROBOR, Ministerul Finanțelor continuă măsurile de susținere a beneficiarilor care au luat credite bancare cu dobânzi subvenționate prin ajutor de stat. Astfel, propune un act normativ necesar IMM-urilor pentru insitituirea Schemei de ajutor de minimis.

Bugetul schemei de minimis de 86.560.000 lei va finanța diferențele de dobândă neacoperite din ajutorul de stat aprobat prin acordurile de finanțare.

„Dacă vrem să asigurăm un mediu investițional atractiv, trebuie să venim spre contribuabili, care ne sunt alături, ca parteneri onești. Prin schemele de ajutor de stat și astfel de măsuri de ajutor de minimis, venim cu un sprijin concret. Am propus această schemă din bugetul MF pentru ca antreprenorii să poată acoperi diferențele de dobândă care au apărut ca urmare a creșterii ROBOR, oferindu-le astfel posibilitatea să facă ce știu mai bine, adică să se concentreze pe dezvoltarea afacerilor pe care le-au construit.”,

a declarat ministrul Marcel Boloș.

Măsura propusă de Ministerul Finanțelor vine în contextul încheierii acordurilor de finanțare din programul IMM INVEST ROM NIA, derulat între aprilie 2020 și iunie 2022, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 110/2017, privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM INVEST ROM NIA, și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 24/2022, având în vedere aprobarea și finanțarea unor programe de garantare în domenii prioritare pentru economia românească cu modificările și completările ulterioare.

În momentul emiterii acordurilor de finanțare, s-a efectuat un calcul anticipat al dobânzilor pe 8 și 24 de luni de la acordarea creditului. Prin urmare, ajutorul de stat specificat în acordurile de finanțare pentru beneficiari a fost determinat având în vedere o valoare specifică a ROBOR la momentul respectiv.

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a avut consecințe semnificative asupra situației economice și a pieței la energie. De asemenea, s-au înregistrat și creșteri masive ale ROBOR față de rata dobânzii anticipată în acordurile de finanțare. Această situație a determinat o majorare a cuantumului ajutorului de stat sub forma de granturi, destinat să acopere dobânzile și comisioanele, în vederea sprijinirii beneficiarilor afectați de turbulențele financiare.

Programul propus va fi în vigoare până la 30 iunie 2024, respectând legislația bugetului anual de stat și Regulamentul (UE) 2023/2831 al Comisiei din 13 decembrie 2023 privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de minimis. Plățile în cadrul acestei scheme vor fi efectuate până la 31 decembrie 2025.

Ajutorul de minimis aferent dobânzii este finanțat din bugetul de stat prin Ministerul Finanțelor – Acțiuni generale și se transferă trimestrial în contul FNGCIMM/FGCR/FRC. Instituțiile de credit transmit lunar situațiile centralizatoare privind dobânzile datorate.

Programul vizează implementarea mai mult măsuri printre care:

• acordarea de ajutor de minimis unui număr de 9.200 de beneficiari;

• menținerea locurilor de muncă și evitarea distrugerii capitalului IMM-urilor și a întreprinderilor cu capitalizare de piață medie, parte fundamentală a economiei românești;

• asigurarea pentru fiecare beneficiar al schemelor de ajutor de stat implementate în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 a plății celor 8, respectiv 24 luni de dobândă prevăzute de legislație;

• asigurarea măsurilor necesare pentru derularea activității curente precum și pentru continuarea și finalizarea investițiilor demarate de către beneficiarii programului IMM INVEST ROMANIA prin accesarea finanțărilor garantate în cadrul programului;

• acces rapid la Program prin colaborarea cu instituțiile de credit ce finanțează în acest moment IMM-urile și întreprinderile cu capitalizare de piață medie și derularea prin FNGCIMM/FGCR/FRC, Fonduri de garantare destinate sprijinirii IMM-urilor întreprinderilor cu capitalizare de piață medie.

Mai multe despre proiectul de act normativ poate fi găsit pe site-ul Ministerului Finanțelor la rubrica Transparență decizională.

Articole similare

Ad