Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Česmad Bohemia: Creșterea taxelor de drum doar scumpește transportul, nu încurajează vânzarea de camioane electrice

Asociația transportatorilor cehi Česmad Bohemia amintește că pe 1 martie a crescut taxa de drum din această țară, pentru a include și taxa pe emisiile de CO2, iar scumpirea este de 13% față de valorile anterioare pentru cea mai răspândită categorie de camioane Euro 6.

Cum însă Cehia nu este prima țară care transpune în legislație directiva europeană privind taxarea emisiilor de CO2, ci și Germania a introdus în decembrie 2023 o suprataxă de 0,158 de euro/km pentru un ansamblu din Clasa 1 de peste 18 t, cu cinci sau mai multe axe și motor Euro 6, ceea ce reprezintă o creștere cu 83% față de valoarea anterioară, un transportator ceh plătește acum mai mult cu 2.000 de coroane (o coroană cehă este echivalentul a aproximativ 0,196 lei) decât înainte de 1 decembrie numai pentru secțiunea germană de drum spre Hamburg și cu peste 60 de euro mai mult pentru tranzitul prin Germania către Franța.

Țările unde au mai crescut taxele de drum în ultimul timp sunt Austria (din ianuarie, cu 7,4%), partea valonă a Belgiei, Ungaria (de două ori, cu un total de 30-50%) și Polonia, iar alte țări sunt pe cale să o facă. În aceste condiții, secretarul General al Česmad Bohemia, Vojtěch Hromíř, declară că „funcția de bază a taxelor este de a colecta bani pentru bugetul de stat. Funcția de reglementare este încă doar simbolică, deoarece creșterea brutală a prețurilor din Germania nu a limitat în niciun fel funcționarea camioanelor diesel și nu este capabilă să asigure vânzarea de camioane electrice. Prin urmare, taxele mai mari nu fac decât să scumpească serviciile de transport, iar în Cehia vor contracara și eforturile de reducere a inflației. Transportatorii cu siguranță nu au profitat de perioada de creștere a prețurilor pentru a-și crește profiturile, ci, dimpotrivă, au plătit mai mult pentru combustibil, energie și tehnologie, iar de acum taxa de drum mai mare va afecta prețurile serviciilor tuturor transportatorilor cehi.“

Articole similare

Ad