Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Capacitatea de transport maritim crește îngrijorător în 2024

Indexul capacității globale de transport maritim containerizat

Așa cum reiese dintr-o analiză recentă a Transport Intelligence (Ti) referitoare la transportul maritim containerizat, la început de 2024 capacitatea globală exprimată în TEU a avut o traiectorie continuu ascendentă, fiind în creștere cu 6,2% față de perioada similară din 2023 și cu 12% față de trimestrul anterior. Iar creșterea de la o lună la alta a fost în ultima perioadă de 1,7%. Totuși, capacitatea de transport rămâne cu 8,5% sub vârful din iunie 2022.

Creșterea observată în ianuarie 2024 poate indica ce urmează în viitorul apropiat, în timp ce stabilizarea din februarie se poate datora în mare măsură raționalizării unor flote mai mari de containere, care ar putea opta pentru casare în viitorul apropiat. Însă comenzile de nave și containere indică o creștere agresivă a capacității de transport maritim în 2024. Utilizarea multora dintre flotele marilor operatori este încă destul de ridicată, arată Ti, iar profitabilitatea rămâne bună, deși a scăzut față de nivelurile incredibile din 2021-2022.

Aceste aspecte sugerează că principalele linii de transport containerizat pot primi fără probleme noile nave pe care le-au comandat, înainte să fie afectate de noile realități de pe piață. Dar mesajele Maersk din cele mai recente prezentări realizate pentru investitori sunt un semn clar că, pe termen mediu, există o îngrijorare față de numărul prea mare de nave ce vor fi disponibile pe piață.

În multe privințe, perspectiva este familiară pentru sectorul transportului maritim de containere, în sensul că tendința de a comanda prea multe nave în perioade de creștere agresivă a tarifelor este cunoscută de mult timp, ca și prăbușirea tarifelor care rezultă de aici.

Întrebarea pe care încep să o aibă mulți cumpărători de servicii de transport maritim este dacă linii principale vor avea capacitatea de a controla atât tarifele, cât și disponibilitatea capacității. Iar răspunsul, în opinia Ti, este că probabil nu.

Articole similare

Ad