Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comisia Europeană pune la bătaie un miliard de euro pentru investiții în infrastructura de alimentare cu combustibili alternativi

Comisia Europeană a lansat o cerere de propuneri în cadrul Facilității Conectarea Europei – Facilitatea de infrastructură pentru combustibili alternativi (AFIF), un miliard de euro fiind disponibil pentru a sprijini implementarea infrastructurii de alimentare cu combustibili alternativi pentru transportul rutier, maritim, pe căi navigabile interioare și aerian de-a lungul TEN-T, rețeaua transeuropeană de transport.
Special în ceea ce privește rețeaua rutieră sunt vizate investiții în stații de reîncărcare a energiei electrice de mare putere, stații de alimentare cu hidrogen și stații de reîncărcare de mare capacitate (MW) pentru vehicule grele.

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: „Numărul tot mai mare de cereri pentru Facilitatea de infrastructură pentru combustibili alternativi confirmă relevanța acestui instrument de finanțare pentru sectorul european al transporturilor. Apelul pe care îl deschidem astăzi pune la dispoziție încă un miliard de euro pentru finanțarea obiectivului nostru, în vederea acoperiri lipsei de infrastructură de alimentare pentru combustibili alternativi. Încurajez cu tărie toate statele membre, în special pe cele din Europa de Est și de Sud, să folosească această Facilitate.”

Această a doua fază a AFIF (2024-2025) va sprijini puncte de reîncărcare electrică accesibile și stații de alimentare cu hidrogen pe principalele coridoare și noduri de transport ale Uniunii Europene. Acest lucru se aliniază cu obiectivele noului Regulament pentru implementarea infrastructurii pentru combustibili alternativi (AFIR) privind punctele de reîncărcare disponibile public, precum și cu cele ale aviației ReFuelEU și maritime FuelEU.

Solicitanții își pot depune propunerile înainte de oricare dintre cele trei date limită: 24 septembrie 2024, 11 iunie 2025 și 17 decembrie 2025.

Articole similare

Ad