Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Green Deal: Comisia Europeană a anunțat măsuri pentru susținerea ecologizării transportului

Comisia Europeană a publicat ieri, 11 iulie, mai multe măsuri menite să eficientizeze transportul de mărfuri și să reducă emisiile de gaze cu efect de seră (GES), prin oferirea de stimulente mai puternice pentru camioanele cu emisii scăzute și prin îmbunătățirea gestionării infrastructurii feroviare. Scopul este de a crește eficiența la nivelul sectorului transporturilor, astfel încât să poată contribui la obiectivul de reducere a GES cu 90% până în 2050, așa cum este stabilit în Pactul Verde European, permițând, în același timp, creșterea economică la nivelul pieței unice a UE.

Peste 50% din marfă este transportată la nivelul UE pe rutier (potrivit cifrelor din 2020), generând emisii considerabile de gaze cu efect de seră. Propunerea Comisiei prevede revizuirea Directivei actuale privind masele și dimensiunile, astfel încât să se permită o greutate suplimentară pentru vehiculele care utilizează tehnologii cu emisii zero (mai ales că sistemul electric de propulsie crește greutatea proprie a vehiculului). Se va stimula astfel trecerea la vehicule cu tehnologii mai curate, care vor avea sarcină utilă mai mare decât cea a modelelor convenționale. De asemenea, va fi încurajată adoptarea unor cabine mai aerodinamice și a altor dispozitive de economisire a energiei, nu numai îmbunătățind confortul și siguranța șoferului, dar și creșterea eficienței grupurilor motopropulsoare cu emisii zero.

Pentru a încuraja transportul intermodal cu o unitate de marfă standardizată (cum ar fi o remorcă container), camioanele, remorcile și semiremorcile vor avea voie să transporte o greutate suplimentară.

Înălțimea suplimentară va facilita și transportul containerelor cu boxuri înalte, amplasate pe vehicule standard.

Propunerea va oferi claritate cu privire la utilizarea în traficul transfrontalier, în anumite condiții, a vehiculelor mai grele și mai lungi, care sunt deja permise astăzi în unele state membre. Statele membre care permit utilizarea sistemelor modulare europene (EMS) vor putea, de asemenea, să le utilizeze în operațiuni internaționale de transport între state învecinate, fără a fi nevoie de un acord bilateral și fără restricții de trecere a frontierei. Acest lucru va însemna că aceeași cantitate de marfă va putea fi transportată în mai puține călătorii.

Comisia mai propune adoptarea CountEmissionsEU, o metodă standardizată pentru calculul emisiilor GES pentru companiile care aleg să publice aceste informații sau cărora li se cere să le comunice, din motive contractuale. Metodologia propusă se bazează pe standardul ISO/CEN recent adoptat pentru cuantificarea și raportarea GES rezultate din lanțurilor de transport de pasageri și mărfuri. Datele fiabile cu privire la emisiile totale („door-to-door“) vor permite operatorilor să-și evalueze serviciile și să le permită consumatorilor să facă alegeri informate cu privire la opțiunile de transport și livrare.

Referitor la transportul feroviar, CE recunoaște că investițiile în infrastructură sunt costisitoare. Pe de altă parte, rețeaua existentă este tot mai aglomerată. Regulamentul propus va optimiza utilizarea acestora, va îmbunătăți coordonarea transfrontalieră, va crește punctualitatea și fiabilitatea și, în cele din urmă, va atrage mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Pasagerii vor beneficia la rândul lor de servicii feroviare suplimentare, deoarece capacitatea rețelei va fi mai bine utilizată, având un impact pozitiv asupra serviciilor transfrontaliere, permițând conexiuni mai frecvente și rezervarea mai devreme a biletelor, printre altele.

Normele actuale privind managementul capacității sunt decise anual, la nivel național și manual. Acest lucru nu favorizează traficul transfrontalier, deși aproximativ 50% din transportul feroviar de marfă depășește granițele naționale. Abordarea fracturată duce la întârzieri la frontiere, ceea ce  împiedică funcționarea pieței unice. Întârzierile din cauza aglomerației cauzate de lucrările de întreținere necoordonate sunt, de asemenea, frecvente.

Propunerea pentru un regulament privind utilizarea capacității infrastructurii feroviare în spațiul feroviar unic european se bazează pe reproiectarea orarului condus de industrie. Scopul este de a răspunde mai bine diferitelor nevoi ale sectorului feroviar: orare stabile și rezervare anticipată a biletelor pentru serviciile de pasageri și circulația flexibilă a trenurilor, adaptată lanțurilor de aprovizionare just-in-time pentru expeditorii de marfă.

Propunerile CE vor fi acum analizate de Parlamentul European și de Consiliu, în cadrul procedurii legislative ordinare.

În completare, Comisia intenționează să revizuiască Directiva privind transportul combinat în cursul acestei luni, pentru a-l face mai competitiv.

Pachetul propus completează, de asemenea, propunerea Comisiei de a actualiza politica rețelei transeuropene de transport (TEN-T) prin stimulente și cerințe pentru dezvoltarea infrastructurii și printr-o mai bună integrare a diferitelor moduri într-un sistem de transport multimodal. Tehnologiile digitale ajută, de asemenea, la creșterea eficienței, inclusiv Sistemul european de gestionare a traficului feroviar și cuplarea automată digitală pentru calea ferată, Regulamentul privind informațiile privind transportul electronic de marfă și Mediul ferestrei unice maritime europene.

Transportul de mărfuri este coloana vertebrală a pieței unice a UE, susține aprovizionările și permite companiilor europene să-și vândă produsele pe tot continentul (și nu numai). Aproximativ 6 milioane de persoane din toată Uniunea au lucrat în acest sector în 2020.

Dar transportul de marfă este, de asemenea, responsabil pentru peste 30% din emisiile de CO2 din transport. Și pe măsură ce economia UE crește, este posibil ca emisiile să crească dacă nu sunt puse în aplicare măsuri de decarbonizare: transportul de marfă este de așteptat să crească cu aproximativ 25% până în 2030 și cu 50% până în 2050.

Pachetul de propuneri al Comisiei face parte dintr-un efort mai amplu de a face mobilitatea și transportul mai sustenabile, în cadrul Fit for 55. În perioada următoare se așteaptă măsuri concrete care să vizeze stațiile de reîncărcare și realimentare cu energie electrică și respectiv utilizarea combustibililor durabili în aviație și în transportul maritim.

Articole similare

Ad