Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Rebelii Houthi declară că atacă nave și în Oceanul Indian. Informația încă nu este confirmată.

Situația din Marea Roșie se poate deteriora, informează Transport Intelligence (Ti), din moment ce există rapoarte care afirmă că Houthi au lansat atacuri cu rachete împotriva mai multor nave diferite în Marea Roșie, în largul coastei Yemenului și în Oceanul Indian.

Un purtător de cuvânt al Houthi a declarat că un răspuns la agresiunea britanică și americană împotriva țării lor a dus la cinci operațiuni militare navale și aeriene în ultimele zile.

Există rapoarte potrivit cărora trei nave au fost atacate: două sunt operate de MSC (MSC Gina, o navă de 4.000 TEU, și MSC Grace F, o navă de marfă generală), care par să fi navigat în Marea Arabiei, probabil în apropierea coastei yemenite și în Oceanul Indian, și a treia a fost Insula Speranței, o navă de 3.500 TEU deținută de Borealis Maritime, care pare să fi navigat în Marea Roșie.

Proiectilele folosite ar fi fost un amestec de rachete balistice și drone.

Nu există rapoarte care să confirme că navele au fost avariate. Declarația Houthi pare să descrie navele MSC ca fiind israeliene, în timp ce Insula Speranței este menționată ca fiind britanică. Deși navele MSC nu arborează steaguri israeliene și MSC are domiciliul în Elveția, membrii familiei Aponte care conduce MSC, sunt israelieni și acesta poate fi motivul pentru care Houthi încearcă să vizeze navele companiei.

Pe de altă parte, arată Ti, este dificil să se susțină afirmațiile Houthi potrivit cărora au atacat aceste nave, mai ales că nu au fost raportate pagube la niciuna dintre ele, iar Comandamentul Central American a declarat pe 6 aprilie că Marina SUA a distrus cu succes un sistem mobil de rachete sol-aer pe teritoriul Yemenului controlat de Houthi și că forțele CENTCOM au doborât un vehicul aerian fără pilot (UAV) deasupra Mării Roșii. Organizația Maritimă a Regatului Unit raportează și ea că a primit o informare despre un incident la sud-vest de Aden, în Yemen, și că o rachetă a lovit apa aproape de cartierul portuar al navei, dar că nu au fost pagube, iar echipajul este în siguranță. Iar despre atacurile din Oceanul Indian nu s-a menționat nimic. Dacă rebelii Houthi ar lansa atacuri în Oceanul Indian, acest lucru ar însemna o escaladare a tensiunilor deja existente. Ei au încercat să atace ținte la vest de coasta indiană în urmă cu câteva luni, dar nu au reușit, iar în martie au emis o declarație în care își afirmă dorința de a ataca navele din Oceanul Indian care încearcă să evite Marea Roșie. Dar nu este sigur că au tehnologia necesară pentru a dobândi ținte aflate atât de departe în mare. Pe de altă parte, dacă reușesc să direcționeze rachete în această zonă, transportul maritim ar avea și mai mult de suferit și ar fi forțat eventual să se îndrepte mai spre est, îngreunând accesul la Golf.

Articole similare

Ad