Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Livrare eficientă pe ultimul kilometru: o soluție Mercedes-Benz Sustaineer și Onomotion

Odată cu evoluția Sustaineer (Pioneer al durabilității), Mercedes-Benz Vans oferă din nou o perspectivă asupra cum ar putea arăta sustenabilitatea în livrarea pe ultimul km. Furgoneta complet electrică, bazată pe modelul Mercedes-Benz eSprinter, combină o varietate de concepte inovatoare pentru decarbonizarea întregului ciclu de viață al vehiculului, reducerea consumului de resurse și creșterea economiei circulare, precum și îmbunătățirea calității vieții conducător auto. Inovațiile și soluțiile tehnice din Sustaineer au fost concepute având în vedere posibilitatea producției de serie, pentru a permite utilizarea lor în viitoarele generații de vehicule Mercedes-Benz Vans. Toate inovațiile sunt permanent evaluate, optimizate și completate cu noi concepte.

Concept inovator de logistică pentru o gamă largă de industrii

Ca urmare a cooperării cu producătorul german de biciclete cargo Onomotion, furgonul electric și bicicleta electrică pentru transport de marfă sunt combinate în vederea creării unui lanț de aprovizionare fără întreruperi. eSprinter devine un micro-depozit mobil, care aduce mărfurile preambalate în containere speciale la bicicletele cargo, acestea din urmă ocupându-se de livrarea finală.

Transferul mărfurilor pe bicicleta e-cargo ONO durează doar câteva minute. Drept urmare, eSprinter nu are timpi mari de inactivitate și poate continua imediat – fie la următoarea bicicletă de marfă, fie să livreze propriu-zis mărfurile. Livrarea paralelă cu biciclete de marfă și camionete electrice crește eficiența și scurtează timpii de livrare atât în zonele urbane, cât și în cele rurale. Conceptul inovator de logistică este potrivit pentru o gamă largă de industrii – de la servicii de curierat, expres și distibuție de colete până la aplicații pentru brutării sau alte centre similare de producție, furnizori de servicii sau de alimente etc.

Tandemul Mercedes-Benz eSprinter și bicicleta e-cargo eliberează infrastructura și reduce timpii de livrare

Loturile de marfă pot fi preselectate încă din centrul logistic în funcție de ruta de livrare și încărcate în containerele interschimbabile Onomotion cu roți. Furgonul electric le transportă la punctul de predare, iar acolo sunt încărcate pe biciclete e-cargo. Containerele speciale pe roți oferă un volum de încărcare de peste 2 mc și o sarcină utilă de până la 200 kg. Ele pot fi configurate flexibil pentru diverse aplicații, cum ar fi livrarea de colete. Mercedes-Benz Sustaineer este prevăzut cu un braț de ridicare integrat, personalizat pentru aceste containere. Acesta funcționează hidraulic, are role încastrate și poate fi controlat electronic printr-un transmițător portabil. Containerele sunt astfel încărcate și descărcate rapid, în siguranță și fără efort. Cu un eSprinter cu ampatament lung și acoperiș înalt pot fi transportate două containere, pe lângă acestea rămânând suficient spațiu pentru un sistem de rafturi destinate transportului de mărfuri voluminoase suplimentare. Sistemul de rafturi poate fi accesat în orice moment (chiar și atunci când containerele sunt încărcate) prin ușa dreapta spate.

Livrare eficientă pe ultimul kilometru

Furgonul electric se oprește în puncte definite de-a lungul traseului și transferă containerele pe biciclete e-cargo ONO. Acest lucru se face foarte simplu: containerul este dus pe zona de încărcare a bicicletei de marfă și se cuplează. Pachetele individuale nu trebuie reîncărcate și nici nu este necesară o unitate de depozitare temporară, deoarece eSprinter acționează ca un micro-depozit. Operațiunea durează doar câteva minute, după care vehiculul își poate continua călătoria pentru a livra la următoarea bicicletă e-cargo ONO din alt cartier sau sat sau pentru a duce bunuri voluminoase la destinatari.

eSprinter are, așadar, mult mai puține puncte de livrare, dar și timpi de inactivitate generați de livrarea în sine. Se reduc fluxurile de trafic și scade aglomerația din trafic, în special în zonele urbane. De asemenea, vehiculul se poate întoarce mai repede la centrul logistic, este reîncărcat și poate parcurge mai repede un al doilea traseu. Renunțând la micro-hub-uri, furnizorii de servicii pot livra mai multe colete pe zi, scurtând timpii de livrare și de așteptare și, astfel, reducând costurile.

Beneficiile bicicletei e-cargo ONO pentru livrarea finală

Biciclistul ONO e-cargo își desfășoară munca într-o cabină rezistentă la intemperii și își efectuează munca fără stres, utilizând piste dedicate de biciclete și fără a fi nevoit să caute un loc de parcare.

Întrucât transporturile sunt ambalate conform rutei de livrare, procesul în sine este foarte rapid. Bicicleta e-cargo ONO are o autonomie de până la 25 km, iar bateria de 1,4 kWh oferă asistență la retragere până la 6 km/oră. Dacă se optează dotarea bicicletei cu o baterie de rezervă la bord, înlocuirea acesteia se poate face câteva secunde și autonomia se dublează.

Nu este necesar permis de conducere pentru bicicleta cargo, manevrarea se face cu ușuriță, iar bicicleta necesită mult mai puțin spațiu în trafic, ceea ce poate duce la o acceptare sporită a livrărilor urbane.

Inovațiile Sustaineer

Sustaineer este dotat cu filtrul de particule integrat în modulul frontal. Dezvoltat în colaborare cu Mann+Hummel, acesta este conceput pentru a minimiza și mai mult emisiile particulelor cauzate de uzura anvelopelor, frânei și asfaltului.

Toate soluțiile și conceptele tehnice instalate în Sustaineer au fost concepute în vederea unei posibile aplicații în producția de serie în viitoarele furgonete Mercedes-Benz. Acestea includ montarea unui panou solar pe acoperiș, componente realizate din materiale reciclate și dezvoltarea unui nou model de scaun pentru șofer. Până în 2039, compania și-a stabilit obiectivul de a face întreaga flotă de autoutilitare comerciale noi neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon de-a lungul întregului lanț valoric și a întregului ciclu de viață. Pârghiile cheie pentru aceasta sunt electrificarea parcului de vehicule, utilizarea pe scară largă a materialelor reciclate și utilizarea energiilor regenerabile în producție și la încărcarea vehiculelor. Mercedes-Benz Vans oferă deja o versiune complet electrică a fiecărei utilitare ușoare. Până în 2030, se preconizează că acestea vor reprezenta mai mult de 50% din vânzările totale.

Articole similare

Ad