Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Licitatia traseelor interjudetene cu vechimea flotei ca unic criteriu ar putea distruge capitalul romanesc

Schimbarea fundamentala a modalitatii de atribuire a traseelor interjudetene,cu putin timp inainte de o alta schimbare la nivel european (liberalizarea transportului national de persoane la nivelul intregii comunitati europene), ar contribui la distrugerea capitalului romanesc din transportul rutier de persoane, in conditiile in care operatorii mici vor disparea in proportie covarsitoare, iar cei mari, in proportie de peste 60%, a declarat senatorul Vasile Toma, membru in Comisia pentru Transporturi si Energie din Senatul Romaniei.
 

„Astfel, la o simulare simpla a ceea ce se poate intampla in urma unei astfel de atribuiri, vom avea foarte multi transportatori care vor lua cu asalt cursele rentabile, si, in consecinta, zeci de castigatori. Vom avea un turnus al operarii curselor astfel incat fiecarui castigator ii va veni randul intr-o zi dintr-o saptamana/luna, niciun caraus nu isi va recupera investitia, cei mai multi vor renunta, neavand capacitatea financiara de a suporta pierderile, nu se vor plati ratele la credite, leasing etc. si, fiind o licitatie la nivel national, operatorii care raman cu parcurile de autobuze nu vor avea unde sa le utilizeze, ceea ce va duce la foarte multe falimente. In final, pe foarte multe curse se va institui un oligopol, tarifele de calatorie vor creste, mare parte a societatilor romanesti din domeniu vor falimenta, iar constructorii straini de autobuze vor culege roadele acestei imense pierderi de capital financiar din Romania.“
La nivel european este foarte avansat procesul de reglementare a liberalizarii transportului national rutier de calatori, dar nu s-a facut niciun studiu de impact supra capitalului autohton si asupra calatorilor. Conform specialistilor din bransa insa, in Romania, liberalizarea va duce la disparitia capitalului autohton din aceasta subramura si la cresterea treptata a tarifelor de calatorie prin alinierea lor la nivel european, concomitent cu disparitia unor trasee. Procesul este similar celui din piata de combustibil, cu instituirea oligopolului catorva operatori (cel mai probabil straini), care vor dicta conditiile si tarifele.
„Sunt convins ca domnul ministru va face o analiza competenta in privinta masurilor pe care cred ca piata transporturilor de persoane din Romania le asteapta: retragerea acestei propuneri de modificare a normelor de aplicare a legislatiei si reconfigurarea echipei functionarilor responsabili de intocmirea unei asemenea propuneri daunatoare atat capitalului romanesc din transporturi, cat si publicului calator din Romania“, a concluzionat senatorul Vasile Toma.

Articole similare

Ad