Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Impactul Brexit-ului asupra relatiilor economice dintre Marea Britanie si Germania poate afecta indirect economia romaneasca

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a adus in atentie, in cadrul dezbaterii "Brexit: Oportunitati si provocari", organizata de Camera de Comert Romano-Germana (AHK) in colaborare cu Camera de Comert Romano-Britanica, impactul pe care Brexit il poate avea asupra relatiilor economice dintre Marea Britanie si Germania, cu efect indirect pentru economia romaneasca. „Germania reprezinta, de mai multi ani, primul partener comercial al Romaniei si se afla in top 3 investitori pe piata romaneasca. Volumul raporturilor comerciale dintre tarile noastre reprezinta aproximativ o cincime din totalul schimburilor comerciale ale Romaniei.“ Ca urmare, Brexit-ul nu va duce Romania intr-o criza economica, nu vom avea efecte directe foarte mari, pentru ca nivelul schimburilor comerciale dintre Romania si Marea Britanie nu este foarte mare.

In acelasi timp, ministrul delegat considera ca, pe termen lung, schimburile comerciale dintre Romania si Marea Britanie vor depinde de termenii acordului, daca acesta va exista. Daca insa Brexit-ul va fi fara acord, PIB-ului Romaniei va fi putin afectat, in conditiile in care se asteapta ca, pe termen scurt si mediu, efectele negative sa fie resimtite mai degraba la nivelul Marii Britanii decat in randul UE27. George Ciamba a reiterat importanta identificarii unei solutii care sa duca la o iesire ordonata a Marii Britanii din UE, eliminand impactul negativ asupra economiei europene generat de lipsa unui acord.
Ministrul delegat i-a asigurat pe oamenii de afaceri prezenti la eveniment ca la nivelul Guvernului Romaniei se fac pregatirile necesare pentru toate scenariile, astfel incat mediul de afaceri din Romania, dar si drepturile cetatenilor, sa fie protejate.
Mai multe amanunte puteti afla din numarul urmator al revistei Tranzit.

Articole similare

Ad