Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

VIDEO – Ismail Ertug spera inca la votarea Pachetului! „Este doar un joc cu probleme procedurale“

Ismail Ertug, raportorul pe dosarul privind regulamentele ( EC) 1071/2009/CE si regulamentul (EC) 1072/2009, considera ca amanarea votului de ieri, 27 martie, „se va intoarce ca un bumerang saptamana viitoare“, pe 3 si 4 aprilie, atunci cand propunerile privind Pachetul Mobilitate 1 vor fi din nou pe sedinta plenara a Parlamentului European din Bruxelles.

In opinia lui Ismail Ertug, care a tinut o conferinta de presa la Strasbourg, dupa decizia presedintelui Antonio Tajani de a trimite Pachetul inapoi in Comisia TRAN pentru ca amendamentele sa fie rediscutate, iar numarul lor sa fie limitat, decizia de ieri nu este o solutie pentru acei europarlamentari care incearca „sa submineze aceasta legislatie, pentru ca se va intoarce ca un bumerang saptamana viitoare“. Ertug a facut referire la articolul 175 din Regulamentul de procedura al Parlamentului, care spune ca in cazul in care au fost depuse peste 50 de amendamente sau cereri de vot separat, Presedintele poate cere comisiei sa se reuneasca pentru a vota fiecare din amendamente sau cereri. Amendamentele sau cererile de vot separat care nu intrunesc votul favorabil al unei treimi din membrii comisiei nu se supun la vot in plen. Potrivit calculelor lui Ismail Ertug, o treime din membrii TRAN ar inseamna circa 17 voturi. „Sunt sigur ca 90% dintre aceste amendamente vor primi cele 17 voturi din partea membrilor, ceea ce va duce la situatia in care tot ceea ce am fi trebuit sa votam astazi (n.r. – 27 martie) va fi inca o data pe agenda sedintei plenare de saptamana viitoare. Este doar un joc cu probleme procedurale“, a sustinut raportorul.
Ismail Ertug sustine ca pana acum a dialogat cu eurodeputatii care se opun si spera ca va putea fi gasita o solutie reala, care este un compromis. Eurodeputatul german membru S&D mai spune ca ceea ce este acum pe masa de discutii este un compromis care nu reflecta versiunea originala, cea din urma cu sapte luni. „Am aratat bunavointa si le-am spus de cateva ori ca sunt gata sa discut, in special de dosarul meu, pentru ca nu pot vorbi doar de el (n.r. – pentru ca exista interdependenta cu celelalte doua dosare) . Ar trebui sa vada ca exista o vointa din partea mea sa gasesc o solutie.“ Ismail Ertug a facut referire si la colegii din propriul grup, un procent de 30% dupa cum sustine, care nu sunt de acord cu raportul sau, sustinand ca incearca sa faca cateva propuneri pentru a le schimba opinia. „Trebuie sa vorbesc cu ei daca scenariul meu ar putea fi acceptabil pentru ei. Daca spun de la inceput «NU», pentru ca urmeaza alegerile peste doua luni, iar acest lucru nu ne lasa loc de manevra, atunci nu e necesar sa continuam. Insa sunt optimist ca acesti colegi vor fi putin mai interesati de propunerile mele.“
In final, Ismail Ertug a sustinut ca Pachetul trebuie votat in aceasta legislatura, pe de-o parte pentru ca inclusiv abordarea generala adoptata de Consiliu nu va mai exista, pe de alta parte pentru faptul ca inca nu stim componenta noului Parlament. Raportorul german considera inclusiv faptul ca Pachetul ar putea fi inclus in Trilog pana cand va fi ales noul Parlament, chiar daca votul se amana din nou la Bruxelles saptamana viitoare. „Daca ambele institutii ar avea o pozitie proprie, cred ca nu mai este atat de dificil sa ajungem la o concluzie in triloguri, avem suficient timp. La Bruxelles este o mini-plenara, apoi mai urmeaza o sesiune la Strasbourg. Chiar si dupa aceasta sesiune avem suficient timp, luati in considerare si timpul de dinainte si cel de dupa campania electorala, totul e in aceasta legislatura, totul tine de vointa politica“, a subliniat Ertug.

Articole similare

Ad