Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Relocarea s-a transformat in renegociere

Daca anul trecut nu a fost unul foarte bun pentru jucatorii de pe segmentul real-estate, prima jumatate a acestui an a venit cu rezultate mai bune, inchirierea spatiilor logistice sau industriale fiind in crestere. La fel ca anul trecut, constructiile speculative sunt inexistente si se construieste doar la comanda, pe baza unui pre-contract. In mare masura, clientii cauta spatii libere in constructiile existente.

Potrivit Irinei Iliescu, head of industrial agency Jones Lang LaSalle Romania, in prima jumatate a acestui an, comparativ cu 2012, s-a inregistrat o crestere a volumului de tranzactii in piata de spatii de depozitare, de la 35.000 la 140.000 m2.
 

Jones Lang LaSalle (JLL) a intermediat un volum de tranzactii de inchiriere si renegociere spatii industriale/depozitare, in suprafata totala de 28.000 m2. Spatiile tranzactionate au avut suprafete intre 500 m2 si 6.000 m2 si au predominat tranzactionari de spatii industriale pentru activitati de productie. Printre tranzactionarile intermediate de JLL se numara inchirierea de catre DB Schenker a 5.200 m2 spatiu de depozit in Phoenix Logistics Center, Bucuresti Vest.
Pe segmentul spatiilor pentru productie activitatea a fost mai intensa. Rhein Vision a inchiriat 1.600 m2, constructie la cerere in Ploiesti West Park, proprietate a Allianso Business Park, iar Meitav a inchiriat 6.000 m2 spatiu productie la Pantelimon Logistics Center, NE Bucuresti. Pe partea de vest a tarii, Delfingen a inchiriat 3.150 m2 in Parcul Industrial NV Arad, proprietate a Solvency Project, iar Plasess Romania a inchiriat 4.386 m2 in Incontro Parc Timisoara, detinut de Solvency Project.
Rata actuala de spatii de depozitare vacante este estimata la 12-14% pentru Bucuresti si imprejurimi. „De exemplu, numai pentru partea de vest a Bucurestiului, in momentul de fata, estimam un total de aproximativ 80.000 m2 de spatii de depozitare neocupate, iar in medie rata de neocupare a spatiilor de depozitare din tara este de 17%“, considera Irina Iliescu.
In ce priveste constructia de spatii noi, nici anul acesta nu se preconizeaza constructii industriale speculative. Finantarea este destul de scumpa si se acorda doar in cazul cladirilor la cerere (de tip build-to-suit), deci in baza unui pre-contract de inchiriere sau de vanzare-cumparare.

Scad chiriile, cresc beneficiile
Desi pretul chiriilor a mai scazut ca valoare neta, beneficiile oferite de proprietari s-au marit de la 1-3 luni de gratuitate la 3-5 luni, in cazul contractelor de inchiriere pentru perioade de cel putin cinci ani. Asa cum a aratat Irina Iliescu, se inregistreaza o tendinta de scadere usoara si a valorii brute a pretului chiriilor.

Articole similare

Ad