Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Anul s-a incheiat pe plus

Piata de echipamente de manipulat a crescut in 2013 cu aproximativ 15%, inchizandu-se la un nivel de 2.000-2.100 de unitati, iar pentru anul viitor se estimeaza o dinamica asemanatoare. Modelele din gama warehouse isi mentin tendinta ascendenta din ultimii ani, operatorii logistici preferand tot mai mult varianta inchirierii pe termen lung in detrimentul achizitiei. Cererea de echipamente second-hand s-a mentinut, de asemenea, la un nivel ridicat.
 

Operatorii logistici au avut in 2013 bani pentru investitii, iar acest lucru s-a vazut in achizitiile de echipamente, in special din gama warehouse, din care, cele mai solicitate sunt modelele usoare, intrucat piata de retail este cel mai mare motor pentru acest segment. Iar aici sunt necesare utilajele compacte, care se pot utiliza in spatii inguste si care nu trebuie sa efectueze operatiuni prea complicate.
Wylze Logistik, importatorul Jungheinrich pe piata romaneasca, estimeaza atingerea la finalul anului a unei cote de piata peste nivelul din 2012. Cele mai mari cereri au fost pentru echipamentele electrice de depozit, cu precadere transpaletele. Ponderea intre achizitiile facute de clientii key-account si restul vanzarilor este de aproximativ 30-70%, potrivit directorului Wylze Logistik, Wilhelm Molitor.
Se mentine tendinta spre inchirierea pe termen lung in detrimentul achizitiei directe. Este bine de stiut insa ca in 2013 Jungheinrich a lansat un serviciu propriu de finantare, care se adreseaza atat clientilor, cat si dealerilor. Implementarea se va face etapizat, iar din 2014 serviciul va fi disponibil si in Romania, care este cea mai puternica piata din Europa dintre cele unde se lucreaza cu parteneri.
Ponderea contractelor de inchiriere pe termen lung este si in cazul Toyota Material Handling Romania (TMHRo) de peste 90% din totalul tranzactiilor realizate in ultimul an. „Manageriem practic o flota uriasa de echipamente, care, odata incheiat contractul de inchiriere, se intorc la noi si le putem fie folosi pentru inchiriere pe termen scurt, fie vinde ca utilaje second-hand. La ora actuala detinem un parc de aproximativ 300 de echipamente la mana a doua, din care 120 sunt de vanzare“, a mentionat Valentin Hord, director de vanzari TMHRo. Acestora li se adauga flota de peste 600 de echipamente operate de clientii TMHRo in cadrul contractelor de inchiriere pe termen lung. Iar la final de an s-a semnat un nou contract de peste 100 de echipamente pentru un mare retailer local. „Am recastigat colaborarea cu ei ca urmare a unei fuziuni la nivel global, cu care Toyota Material Handling Europe are agreere la nivel european. Acest contract este foarte important inclusiv pentru partea de service, intrucat ne aduce o eficientizare mai buna a activitatii de mentenanta a echipamentelor, prin reteaua de magazine extinsa la nivelul intregii tari pe care am preluat-o. Am fost putin supra-dimensionati pe timp de criza, astfel ca acum optimizam serviciile post-vanzare.“

Articole similare

Ad