Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Statutul de AEO, inca la inceput

Pana in prezent, doar 100 de operatori romani au fost interesati sa obtina statutul AEO, desi conditiile ce trebuie indeplinite sunt comune oricarei afaceri. De avantajele directe ale acestei certificari pot beneficia in special importatorii si exportatorii de marfuri. Totusi, atat companii de logistica, cat si transportatori au obtinut aceasta certificare, care este posibil sa le aduca in viitor unele avantaje in relatia cu clientii lor. Insa atunci poate ca si conditiile de certificare vor fi mai restrictive.
 

Doar 100 de companii din Romania au obtinut certificarea AEO (operatori economici autorizati), pe cand Germania are 5.597, iar Olanda, circa 1.424. Acest certificat se obtine relativ usor in prezent, prin depunerea unei cereri la Autoritatea Nationala a Vamii si printr-un audit ulterior al procedurilor interne ale companiei, al modului de lucru, al operatiunilor de vamuire etc. „Nu este un proces menit sa penalizeze agentii economici, astfel ca cei mai multi solicitanti primesc aceasta certificare. In plus, nu este un audit nici pentru stabilirea unor datorii suplimentare ulterioare. Rolul sau este de a analiza procedurile de control existente in fiecare firma“, a explicat Mihai Petre, directorul Deloitte. Odata obtinuta aceasta certificare, operatorul economic are o serie de beneficii la importul marfurilor.
In plus, el beneficiaza de acelasi tratament preferential in SUA, Japonia, Norvegia si Elvetia si urmeaza China si Canada.

Mai putine formalitati
Una dintre facilitati este scutirea de la plata TVA la import, de care mai pot beneficia si companiile care au o valoare cumulata a marfurilor de peste 100 de milioane de lei, dar si cele autorizate pentru vamuirea la domiciliu. Este nevoie de un certificat de amanare care se emite automat pentru operatorii certificati AEO in termen de 30 de zile de la depunere si in baza caruia sistemul vamal nu mai solicita plata TVA.

Articole similare

Ad