Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Fata neagra a descentralizarii

Odiseea transportului judetean a inceput in 2007, odata cu decizia scoaterii acestuia de sub umbrela Autoritatii Rutiere Romane si organizarea programelor de transport la nivelul fiecarui judet in parte, si continua si dupa atribuirea de la sfarsitul anului trecut. Pentru ca in mai multe judete din tara s-au semnalat abuzuri grave in ceea ce priveste organizarea si derularea licitatiilor. Practic, acolo unde politicul si-a „bagat coada“ in transporturi si nevestele, copiii, cumnatii etc. au firme de transport, s-au facut si cele mai mari „manevre“.
 

In 2008, inainte de prima licitatie de trasee judetene in varianta descentralizata, am intrebat un director din Ministerul Administratiei si Internelor, institutia care se ocupa la acel moment de transportul judetean, cine ii va putea controla pe conducatorii locali si cine va fi in masura sa sanctioneze eventualele abuzuri. Iar raspunsul a fost cat se poate de clar: „Poporul, la alegeri“. Se pare insa ca cei care „trag sforile“ s-au lamurit ca poporul, daca in el sta baza, este inofensiv. Pentru ca aranjamentele au ajuns sa se faca pe fata, fara nicio rusine. Ilegalitatile sunt atat de evidente, incat te gandesti cum de respectivilor le-a venit sa creada ca vor iesi basma curata din toata afacerea.
De cand cu criza, „foamea“ este mare, asa ca nu prea se mai tine cont de aparente. Pacat ca in stilul acesta ramanem europeni doar cu numele si cu statutul, intrucat practica este departe de ce ar trebui sa fie.
Ideea de descentralizare si de organizare la nivel local este foarte buna in esenta, numai ca la noi a fost mereu greu de pus in practica. Degeaba ne uitam la statele vestice si le dam de exemplu, daca unii conducatori locali nu stiu mai intai cum sa-si aranjeze mai bine afacerile personale si apoi se uita daca se mai poate face ceva si pentru „popor“. Si le merge! Au fost si judete unde atribuirea din decembrie s-a derulat conform legii, fara interferente si aranjamente. Cinste lor! Pentru ceilalti, nu avem ce sa mai comentam. Sa speram ca instantele isi vor face treaba acolo unde este cazul.

Articole similare

Ad