Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Criza laptelui scoate fermierii in strada!

Laptele de vaca romanesc ar putea sa devina o amintire, acuza producatorii autohtoni, care cer Guvernului o subventie temporara de 0,5 lei/l pentru a traversa criza cu care acest segment al industriei se confrunta. Mai grav este faptul ca efectivul de bovine s-a diminuat cu 30% anul trecut, comparativ cu perioada similara din 2014, iar pretul la poarta fermei a scazut si el cu 30-40%. In cazul in care nu sunt ajutati, producatorii ameninta cu proteste.
 

Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Vaci Holstein RO, Nicusor Serban, a declarat in cadrul intalnirii cu tema „Criza sectorului laptelui“, ce a avut loc la sediul Federatiei Nationale PRO AGRO, ca „dorim sa atragem atentia asupra faptului ca sectorul de ferme unde se produce lapte de vaca este, la aceasta ora, intr-o situatie extrem de grea, cea mai grea din ultimii 20 de ani. Pretul cu care vindem astazi laptele din ferma nu face decat sa duca fermele spre inchidere. Desi avem o productie de lapte comparativa cu fermele din vestul Europei (o medie de 32-24 l de lapte/vaca/zi), iar costurile de productie sunt asemanatoare, fermierii din vest il vand in Romania la preturi care, cu tot cu transport, sunt mai mici decat ale noastre.“

600.000 t de lapte in economia neagra
Explicatia, in opinia lui Serban, este legata de faptul ca tarile respective au luat masuri suplimentare de sprijinire a fermierilor in situatie de criza. „La noi nu s-a inteles ca, daca nu se intervine repede si cu sprijin substantial pentru fermierii care produc lapte de vaca, riscam ca in cativa ani sa nu se mai consume lapte si produse din lapte de vaca din Romania.“ In opinia fermierului si a celorlalti producatori de lapte de vaca, statul ar trebui sa sprijine temporar fermierii cu o subventie de 0,5 lei/l de lapte conform, cel putin pana cand conditiile de piata se vor schimba. Producatorii aduc aminte de subventia in valoare de 0,3 lei/l care s-a acordat in perioada 2007-2010 si care a dus la un progres al fermierilor in ceea ce priveste cantitatea de lapte si investitiile facute. „Potrivit statisticilor Directiei Nationale de Cota, acel sprijin de 0,3 lei/l de lapte a dus Romania la cea mai mare productie reala de lapte procesat, de la cele peste 700.000 t in 2007 la aproape 1,4 milioane de tone in 2010. Disparand acel sprijin, in anul de cota 2010-2011 am coborat la 800.000 t. Nu a fost seceta, nu a fost criza, dar 600.000 t de lapte au trecut in economia neagra“, a rezumat situatia dezastruoasa presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, Claudiu Franc.
Nicusor Serban a atras atentia asupra faptului ca in ultima perioada pretul laptelui la poarta fermei a scazut drastic, cu 30-40%, insa la raft aceasta scadere nu se resimte nicicum, nici macar in urma reducerii TVA. „Se pare ca distributia profitului de la ferma la procesator si comerciant nu este tocmai corecta. Nu are legatura cu costurile de productie si cu efortul depus de fiecare, ci o anumita parte a celor care participa in acest proces este pozitionata mai bine si are o forta mai mare de a impune preturile. A scazut pretul la lapte materie prima, dar nu si la produsul finit. Lucrurile undeva scapa de sub control“, a exemplificat fermierul. Potrivit acestuia, laptele de la poarta fermei se vinde, in functie de cantitate, cu preturi cuprinse intre 0,7 si 1,25 lei/l. In conditii de competitivitate corecta, o ferma poate fi rentabila daca vinde laptele cu 28-30 de eurocenti pe litru (1,46 lei) si are o productie de 25 l pe cap de vaca. Altfel discutam de pierderi, mai spune reprezentantul Holstein RO.

Numarul vacilor de lapte a scazut la jumatate
La randul sau, Claudiu Franc arata ca efectivele de bovine au scazut foarte mult, fermierii sacrificand animalele pentru ca nu au mai avut cu ce sa le tina. „In 2013, la data de referinta, aveam 1.246.000 de capete eligibile, inclusiv tineretul de la sase luni in sus. Efectivul de vaci era estimat atunci la 800.000 de capete. Scadeti aceste cifre cu circa 40% si cam acesta e efectivul real de matca la ora actuala. Putem spune ca s-a injumatatit“, afirma Franc. In plus, fermierii sunt nemultumiti si de cantitatea de lapte adusa in tara din comertul intracomunitar. Daca luam in calcul ce se produce in gospodarie, este greu de estimat productia de lapte la nivel national. Peste 70% din ceea ce se produce in fermele din Romania ajunge la procesare, este lapte conform, spun producatorii. Restul este lapte care se produce in gospodarii si se consuma intr-un mod in care nu poate fi cuantificat. „In opinia noastra, peste 30% din laptele care se proceseaza in Romania este adus din strainatate. Potrivit INS, in 2015, comparativ cu 2014, cantitatea de lapte adusa din comertul intracomunitar este mai mare cu aproape 11%. Unul din motivele pentru care procesatorii afirma ca importa este cel legat de pretul mai mic al celui din strainatate“, mai spun acestia, fiind hotarati sa iasa in strada daca Ministerul Agriculturii nu ia masurile necesare. „Cerem guvernantilor sa ia masuri de sprijinire a fermierilor producatori de lapte de vaca, altfel riscam sa nu mai consumam in urmatorii ani lapte de vaca din Romania. Daca pe cale amiabila nu se intelege necesitatea acestui ajutor vom iesi in strada.“

Articole similare

Ad