Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Spatiile neocupate din depozite cresc anul acesta

Saptamana trecuta a avut loc prima conferinta despre spatii industriale si logistice organizata de King Sturge in colaborare cu United. Evenimentul a reunit dezvoltatori care intentioneaza sa construiasca in tara noastra, producatori internationali, retaileri, fonduri de investitii, dar si reprezentanti ai autoritatilor din Romania.
Conferinta a fost deschisa de Karoly Borbely, secretar de stat la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.
 

Reprezentantii companiilor prezente in sala i-au explicat acestuia ca preturile investitiilor pe care le fac cresc din cauza lipsei infrastructurii de la noi si ca pentru dezvoltarea facuta nu primesc niciun sprijin de la statul roman.
Solutia data de Karoly Borbely a fost incercarea investitorilor de a face autoritatile locale sa suporte o parte a investitiilor. Iar in timp ce companiile de logistica s-au plans ca politica fiscala de la noi le-a alungat deja o parte a clientilor, reprezentantul ministerului a explicat ca la institutia unde lucreaza au loc zilnic discutii cu oameni de afaceri, concluzionand ca interesul pentru tara noastra este inca mare, iar cazurile celor care pleaca de aici sunt izolate.
Dezvoltatorii de parcuri industriale au simtit din plin criza prin care trece tara noastra inca de anul trecut, cand rata de neocupare a fost de 12%, iar in 2010 urmeaza sa creasca la 14%. Irina Iliescu, reprezentanta King Sturge, a explicat ca anul acesta principalele centre din CEE si SEE sufera de un declin la nivelul de inchiriere.
La noi, rata mare de neocupare face tot mai dificila lupta dezvoltatorilor de a ramane competitivi pe piata. Printre tranzactiile de anul acesta ale King Sturge se numara cea cu Moretti Est, care a inchiriat peste 5.000 m2 la Incontro Park, Golden Foods, care a avut nevoie de 6.000 m2 la Millennium Logistic Park, si Saint Gobain, care a inchiriat 3.200 m2 la Bucharest West.
Robin Martens, directorul general Archicom, a explicat in cadrul conferintei cum ar trebui tara noastra sa atraga mai mult trafic de marfuri containerizate. Acesta a spus ca sunt deja companii importante care se pregatesc sa se relocheze din Asia in Europa.
Romania are avantajul atat al pozitiei geografice, cat si al fortei de munca ieftine si calificate pentru a atrage astfel de investitii.
Insa imaginea noastra in afara tarii nu este una buna, asa ca in prezent Romania nu este o piata competitiva. In Olanda, pentru atragerea de investitii, s-a investit masiv in infrastructura, dar si in construirea de scoli sau centre de cultura, astfel incat cei care vin aici sa aiba cat mai multe facilitati.

Articole similare