Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Bursele de transport – viitor al sectorului de Transport/Expeditie/Logistica?


Bursele de transport au schimbat in numai cativa ani aspectul sectorului european de Transport/Expeditie/Logistica. In aceasta perioada, mii de companii le-au transformat in sursa principala de obtinere a comenzilor, modernizand astfel modelul de afacere. Dar aceste schimbari au adus beneficii reale?
Popularitatea burselor de transport este in permanenta crestere. Acest lucru reiese in primul rand din faptul ca beneficiarii obtin, datorita acestora, posibilitatea de a colabora cu mii de clienti de pe teritoriul Europei.
 

Privind la statistici, piata internationala a transportului rutier este in permanenta crestere din 2010. Mai mult chiar, in conformitate cu previziunile Transport Intelligence, va creste cu 3,8% anual pana in 2016, ceea ce va permite cresterea numarului de operatori economici din sectorul Transport/Expeditie/Logistica. In acest context se poate intrevedea o relatie tot mai stransa intre operatorii care folosesc bursele, indica Gabriel Sirbu, director executiv Trans.eu EOOD.

Beneficiile oferite de bursele de transport
Comenzile internationale sunt mai rentabile din punct de vedere financiar decat cele referitoare la transporturile nationale, situatie ce atrage tot mai mult interesul transportatorilor. Pana in prezent, o problema importanta au fost barierele pe care le-au intalnit, de exemplu, limba straina, necunoasterea legislatiei tarii din care a fost depusa comanda sau dificultati aparute in momentul cautarii de comenzi. Datorita operatorilor burselor si platformelor de transport oferite de acestea, agentul economic obtine un sprijin complet, cu ajutorul caruia poate gasi cu usurinta marfuri sau camioane si, ceea ce este important, poate verifica si credibilitatea contractantului cu care doreste sa inceapa colaborarea. Totodata, obtinerea comenzii si schimbul de documente sunt mult mai rapide si mai simple.
Un avantaj important al burselor este, de asemenea, diversitatea surselor de obtinere a comenzilor de transport. Anterior, companiile se bazau numai pe relatiile pe termen lung cu anumiti operatori economici. Acest lucru a avut, bineinteles, avantajele sale, deoarece contractantul era verificat, deci de incredere, dar de cele mai multe ori era foarte scump si nu rezolva problemele legate de cursele la intoarcere fara incarcare. Numarul mare de oferte de pe bursa, de la diferiti operatori economici, ofera posibilitatea de a alege oferta cea mai avantajoasa, chiar si din punct de vedere al pretului, reducand astfel riscul de a se intoarce fara marfa.
Evident, relatiile pe termen lung sunt benefice, insa, avand in vedere dinamica pietei, trebuie verificat daca oferta contractantului nu este prea scumpa. In acest sens, bursele nu ofera un punct de referinta, ci creeaza posibilitatea de negociere. Totodata, ofera avantajul verificarii partenerului prin opinii si comentarii privind activitatea acestuia si, in caz de nevoie, permit stabilirea rapida a unei colaborari cu un alt transportator sau expeditor, arata Gabriel Sirbu.
Existenta burselor, precum si a posibilitatii de a gasi parteneri pe pietele bursiere, a oferit beneficii majore in special companiilor mici si mijlocii, care pot concura in anumite cazuri chiar si cu asi din bransa, datorita numarului mare de oferte usor de accesat. Obtinand opinii pozitive sau certificate emise de operatorii economici, pot construi propriul brand si isi pot confirma calitatea.

Concurenta mai mare
Popularitatea burselor a intensificat in mod natural si concurenta in cadrul transportului rutier.
Cresterea numarului de operatori activi a influentat direct pretul/km, mai ales in transportul intern. Totusi in perspectiva macro-economica acest lucru a adus efecte pozitive, mai arata reprezentantul Trans.eu.
Popularizarea burselor de transport are, fara indoiala, influente pozitive asupra sectorului de Transport/ Expeditie/Logistica. Acest lucru se refera in primul rand la cresterea sigurantei de colaborare, optimizarea costurilor, activizarea operatorilor economici mici, precum si la usurinta cu care se pot crea relatii internationale. Fiecare schimbare, mai ales una atat de mare, aduce cu sine o serie de preocupari si probleme, insa avantajele oferite reprezinta o motivatie buna pentru a le depasi.

Articole similare