Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Rambursarea accizei la motorina = ajutor de stat

Hotararea nr. 537 din 26 iunie 2014 privind conditiile de returnare a unei parti din acciza la carburant – majorata cu 7 centi/l de la 1 aprilie a.c. – consfinteste faptul ca aceasta procedura va fi instituita sub forma unui ajutor de stat. Iar ARR va gestiona intreg procesul. Acciza platita de operatori intre 1 aprilie si 26 iunie a.c. ramane bun platita. Rambursarea unei parti din acciza se va face la timp in masura in care se incadreaza in plafonul trimestrial anuntat de Ministerul de Finante (altfel, sumele sunt amanate pentru trimestrul urmator).
 

Pentru a putea incasa ajutorul de stat, operatorii economici trebuie sa nu aiba datorii la buget. Si nu se accepta compensari intre sumele de platit si de recuperat, asa cum se practica in alte state.

Desi, din momentul in care s-au purtat primele discutii pe marginea elaborarii normelor de aplicare a OUG 14/2014, s-a atras atentia asupra excluderii transportului public local de persoane – respectiv urban si metropolitan – acest lucru nu a fost remediat in forma finala a actului normativ, astfel ca vor putea recupera o parte din acciza doar operatorii de transport judetean, interjudetean si international prin servicii regulate, plus cei care efectueaza curse ocazionale. Prin urmare, marile companii de transport urban vor fi nevoite fie sa creasca pretul biletelor, fie sa primeasca subventii majorate care sa acopere diferenta de cost de operare. In orice caz, banii publici se muta dintr-un buzunar intr-altul.
La transportul de marfa lucrurile sunt clare: vor putea recupera acciza toti cei care utilizeaza vehicule de peste 7,5 t. Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat este de la data intrarii in vigoare a hotararii 537 si pana la 31 martie 2019. In actul normativ este precizat si un buget total maxim estimat al schemei de putin peste 3.000 de milioane de lei (echivalentul a 637 de milioane de euro), cu posibilitatea de suplimentare, fie prin credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finantare pentru perioada de timp prevazuta, fie prin credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2014-2020.
Numarul total estimat al operatorilor economici care urmeaza sa beneficieze de ajutor de stat in baza acestei scheme este de 20.114. Desigur, probabil ca nu s-a avut in vedere si numarul mare al celor care si-au schimbat deja politica de alimentare cu carburant, din cauza conditiilor si tarifelor mai avantajoase de la vecini.

Cine se califica pentru recuperare?
Pentru a fi eligibili in vederea restituirii de accize, operatorii economici trebuie sa fie licentiati in Romania sau in alte state membre UE si sa detina vehicule eligibile. De asemenea, in cazul companiilor inmatriculate aici, acestea trebuie sa nu intre in categoria „intreprinderilor in dificultate” (definite astfel conform actelor normative in vigoare), sa nu se afle in procedura de executare silita, faliment, dizolvare, inchidere operationala, lichidare sau orice alta forma de reorganizare judiciara, …

Articole similare