Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Bun e vinul ghiurghiuliu!

Vinul romanesc este apreciat atat de conationalii nostri, cat si de specialistii din acest domeniu la nivel international. Producatorii romani au reusit sa acceseze aproape toate fondurile europene disponibile, pe care le-au investit in cresterea calitatii acestui produs. Tara noastra se afla pe locul 12 la nivel mondial in ceea ce priveste consumul de vin si este posibil ca in urmatorii 2-3 ani sa ajunga chiar pe locul cinci. Din pacate, lipsa unui brand de tara face ca vinul romanesc sa fie considerat drept unul foarte ieftin.
 

Daca in Franta se produc circa 46 de milioane de litri de vin pe an, in Romania productia de anul trecut a fost de 4,1 milioane de litri, cu o scadere de circa 20% fata de 2013, cand aceasta a fost de 5,1 milioane de litri. Cei mai mari consumatori de vin autohton sunt tot romanii, atat din tara, cat si de peste hotare.
Pe piata viticola din Romania au fost accesate toate fondurile europene disponibile pentru acest sector. Sprijinul european a inceput de la 12.000 de euro, bani ce acopera toate costurile replantarii unui hectar de vie. Asa ca toti marii producatori de vinuri din Romania si-au replantat via, folosind clone din Franta si Italia, si au cumparat cele mai moderne tehnologii si utilaje din Italia. „In prezent, cei mai multi producatori de vin au specialisti bine pregatiti, iar materialele folosite pentru imbuteliere sunt toate la nivel european“, a explicat Marian Moise, directorul Sarica Niculitel.
Acesta este motivul pentru care piata de vin din Romania a inceput deja sa-si revina si a ajuns in prezent pe locul 12 la nivel mondial, dupa caderea ce a urmat revolutiei din 1989, cand tara noastra era pe locul patru mondial la consumul de vin.
Pe primul loc este Franta, care a revenit dupa ce doi ani acest loc a fost detinut de Italia, aflata acum pe locul doi. Pe locul trei se afla Spania, urmata de SUA, Africa de Sud, Chile, Germania, Noua Zeelanda etc. „Noi, ca industrie vitivinicola, avem o evolutie foarte buna, care se vede si in calitatea vinului pe care incepem sa-l obtinem. Cu toate acestea, sunt destule probleme legate de interpretarea legislativa vizavi de anumite produse, deoarece sunt producatori care nu pot accesa pietele de desfacere. Singura lor sansa de a rezista este sa-si vanda vinul vrac catre alti producatori care au cota de piata sau imbuteliaza vinul cu o calitate scazuta.“
In Romania, primii zece producatori de vin au peste 80% din piata.

Consumul de vin este inca mic
Investitiile nu sunt singurele care asigura calitatea vinului, ci, mai ales, vremea. Potrivit lui Moise, evolutia strugurelui din acelasi soi difera, deoarece este posibil ca o parte din struguri sa fi avut mai mult soare decat ceilalti, sau altii sa fi fost afectati de mana. Asa ca, la final, se pot obtine mai multe calitati de vin din acelasi tip de strugure aflat in acelasi areal. In consecinta, si preturile vinurilor difera. Cel mai bun produs se numeste ravac. Deoarece in tara noastra exista multa productie de vin, …

Articole similare