Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ungaria si-a recunoscut greseala, intr-un fel sau altul!

Dupa multe interventii si proteste venite atat din Romania, cat si de la asociatii ale transportatorilor din Ungaria, tara vecina a decis sa dea un termen de doua luni pentru recuperarea amenzilor platite in perioada in care taxa de drum trebuia achitata, insa transportatorii nu aveau la indemana infrastructura necesara. Pe atunci transportatorii romani si nu numai au platit amenzi de zeci de mii de euro, iar cazurile lor au fost prezentate pe larg in revista, la vremea respectiva. Intervalul in care cei amendati pe nedrept isi pot recupera banii se incheie in cateva zile, pe 8 ianuarie.
 

Legea LIV (54), care a modificat Legea LXVII (67) din 1 iulie 2013 privind noua taxa de drum din Ungaria, a intrat in vigoare pe 9 noiembrie si prevede ca transportatorii pot solicita prin cerere (nu contestatie!) rambursarea cuantumului tuturor amenzilor platite in baza contraventiilor savarsite in perioada 1 iulie 2013-31 martie 2014.
Aceasta modificare de lege este considerata un succes la obtinerea caruia au contribuit multe foruri din Ungaria, dar si asociatii din Romania. Un singur exemplu este actiunea de protest organizata de APTE 2002 pe 17 decembrie 2013, la punctul de trecere a frontierei din Petea/Csengersima, precum si nenumaratele contestatii, sesizari si plangeri depuse prin departamentul juridic al asociatiei. „Aceasta modificare legislativa poate fi contabilizata ca o extrem de importanta realizare pe plan extern a unui patronat din Romania, de care se pot bucura toti transportatorii, indiferent daca sunt sau nu membri ai acestui patronat“, a afirmat avocatul Szanto Arpad.

Cerere separata pentru fiecare amenda
Cererile cu restul formularelor necesare trebuie trimise prin posta sau depuse direct la birourile Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii de modificare, deci pana in data de 8 ianuarie 2015.
Procedura de rambursare se aplica daca solicitantul (transportatorul sau soferul) a cumparat tichetul de drum ulterior intrarii pe sectiunea de drum taxabila, plata fiind cu efect retroactiv si pentru perioada parcursa. Acest tichet trebuie sa fi fost cumparat in opt ore de la momentul inregistrarii de catre camerele de control sau in alt mod a faptei contraventionale.
A doua situatie pentru care se poate admite cererea de rambursare este bazata pe scenariul in care amenda a fost acordata pentru folosirea unei sectiuni de drum secundar care dispune de intersectie comuna cu autostrada, dar solicitantul, in momentul sesizarii abaterii de catre sistem (camere de inregistrare, autovehicule de control etc.), avea tichet de drum valabil pentru autostrada. „Acestea sunt cazurile in care solicitantul a primit amenda pentru ca avea tichet pentru autostrada, dar folosea fara taxa alt drum, de categorie inferioara, care se intersecta cu …

Articole similare

Ad