Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Previziunile economice pentru Romania: contractie de 6 % din PIB in 2020 si o crestere de 4 % in 2021

Romania va inregistra o contractie de 6 % din PIB in 2020 si o crestere de 4 % in 2021, potrivit previziunilor economice privind evolutia economiei Uniunii Europene si a zonei euro in 2020 si in 2021 publicate, marti, 7 iulie, de Comisia Europeana.
Raportul arata ca economia UE se va confrunta anul acesta cu o recesiune profunda ca urmare a pandemiei produse de coronavirus, in pofida raspunsului politic rapid si cuprinzator la nivel UE si la nivel national. Din cauza faptului ca eliminarea restrictiilor de deplasare a persoanelor are loc mai lent decat s-a estimat in previziunile noastre din primavara, impactul asupra activitatii economice in 2020 va fi mai semnificativ decat s-a anticipat. Astfel, se preconizeaza ca economia UE se va contracta cu 8,3 % in 2020 si va creste cu 5,8 % in 2021. Prin urmare, contractia va fi semnificativ mai mare de 7,7 %, cifra estimata pentru zona euro, si de 7,4 %, cifra estimata pentru UE in ansamblul sau in previziunile din primavara. La randul sau, cresterea va fi in 2021 ceva mai putin solida decat s-a previzionat in primavara. Datele preliminare pentru mai si iunie sugereaza ca este posibil ca perioada cea mai grea sa fi trecut. Conform estimarilor, redresarea va incepe sa produca efecte in a doua jumatate a anului, desi aceasta va ramane incompleta si inegala de la un stat membru la altul. „Socul produs de pandemie asupra economiei UE este simetric in conditiile in care pandemia a afectat toate statele membre. Cu toate acestea, se preconizeaza ca atat scaderea productiei in 2020, cat si intensitatea relansarii economice in 2021 vor varia foarte mult. Conform estimarilor, diferentele in ceea ce priveste amploarea impactului pandemiei si forta redresarii de la un stat membru la altul vor fi si mai pronuntate decat s-a estimat in previziunile din primavara“, se arata in Raport. In ceea ce priveste Romania, estimarile CE arata ca tara noastra va inregistra o contractie de 6 % din PIB in 2020 si o crestere de 4 % in 2021.
Conform scenariului, relaxarea restrictiilor de deplasare a persoanelor va continua si nu va exista un „al doilea val” de infectii. Exista riscuri considerabile, mai arata raportul, pentru ca, pe termen lung, piata fortei de munca sa fie mai afectata decat s-a estimat si ca dificultatile legate de lichiditati sa se transforme in probleme de solvabilitate pentru multe intreprinderi. Stabilitatea pietelor financiare este expusa riscurilor si exista pericolul ca statele membre sa nu poata coordona suficient raspunsurile strategice nationale. De precizat insa ca NextGenerationEU, planul de redresare propus de Comisie, nu este luat in calcul in aceste previziuni, deoarece inca nu s-a ajuns la un acord in privinta sa, mai arata Comisia.

Articole similare

Ad